Bedrijfslening
Verandering nadert. Misschien zet je de volgende stap in je ondernemersavontuur, door een eigen bedrijfspand te kopen. Of je wilt je huidige bedrijfspand verduurzamen, om de maandelijkse kosten te drukken en duurzamer te produceren. Maar voor die veranderingen is geld nodig. Geld dat misschien niet direct op je bankrekening staat, of dat is gereserveerd voor onverwachte kosten. Met een bedrijfslening van Financiering-Bedrijfspanden kun je je ondernemersdroom misschien wel laten uitkomen. We vertellen er op deze pagina graag meer over.
Wat is een bedrijfslening?
Een bedrijfslening – ook wel zakelijke financiering genoemd, helpt ondernemers met vreemd vermogen om te groeien. Over dat geldbedrag betaal je rente: een extra vergoeding over het geleende geld. Op de term ‘lening’ zit een kleine smet: het wordt vaak gezien als geld uitgeven dat niet van jou is.
Wil je een bedrijfslening gebruiken om de rekeningen af te betalen? Dan raden we dat sterk af. Je vult het ene met het andere gat en de kans is groot dat je uiteindelijk verder in de problemen raakt. Omdat je rente betaalt, raden we aan om alleen een bedrijfslening te gebruiken, wanneer die investering op de lange termijn juist extra geld oplevert. Daarom kun je bij Financiering-Bedrijfspanden terecht voor een bedrijfslening met als doel de aankoop van een bedrijfspand of het verbouwen/verduurzamen van je huidige pand.
Een bedrijfslening voor de aanschaf van een bedrijfspand [h2]
Wil je een bedrijfspand kopen om de productie uit te breiden of om deze te verhuren aan derden? Daarmee kun je je vermogen vergroten en een bedrijfslening helpt daarbij. Doordat je niet de volledige aanschafwaarde hoeft te betalen, kun je méér halen uit hetzelfde vermogen. In plaats van 200.000 euro in één pand te steken, kun je met een bedrijfslening met datzelfde geld meer panden aanschaffen. Dat noemen we het hefboomeffect.
Afhankelijk van je huidige financiële situatie en leendoel, moet je minimaal 20% eigen geld inleggen voor de aanschaf van een bedrijfspand. Op een aankoopsom van 200.000 euro moet je ten minste 40.000 euro geld inleggen, exclusief kosten koper.
Een bedrijfslening voor het verduurzamen van je bedrijfspand
Op het nieuws en zelfs bij het koffiezetapparaat op je werk is het vaste prik: gesprekken over duurzaamheid. Door het klimaatakkoord van Parijs – dat Nederland ook heeft ondertekend – hebben we als land hoge duurzaamheidsdoelen na te streven. Dat betekent dat de overheid op het gebied van verduurzaming extra maatregelen neemt om uiteindelijk de CO2-uitstoot te reduceren tot 0 en energie alleen nog te winnen uit duurzame bronnen.
Voor jou als ondernemer heeft dat mogelijk verstrekkende gevolgen. Heb je een bedrijfspand van meer dan 100 m2? Vanaf 2023 moet het pand voorzien zijn van energielabel C. Stoot je meer uit of heeft je pand nog geen label? Dan moet je maatregelen nemen om te verduurzamen. En die maatregelen kosten veel geld.
Daarnaast biedt de overheid verschillende subsidies om ondernemers te stimuleren op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan de EIA, VAMIL en MIA. Want naast noodzaak willen veel ondernemers ook hun steentje bijdragen aan het milieu. Daarnaast bespaar je op de maandelijkse kosten door te verduurzamen. Voor de verbouwing of verduurzaming van je bedrijfspand, kun je maximaal 80% van de totale investering laten financieren met een bedrijfslening.
Een bedrijfslening van Financiering-Bedrijfspanden
Financiering-Bedrijfspanden is een onafhankelijke partij die samenwerkt met verschillende financiers voor het verstrekken van bedrijfsleningen. Dit zijn hypotheekverstrekkers, banken en alternatieve financiers zoals (privé)-investeerders.
Een bedrijfslening via de bank
De meest voor de hand liggende optie is om een bedrijfslening aan te vragen via de bank: oftewel een zakelijke hypotheek. Er zijn verschillende Nederlandse banken die je geld willen lenen voor de aankoop van je eerste vastgoedpand. Je ontvangt bijvoorbeeld extra korting op de hypotheek omdat je al klant bent bij die bank. Het nadeel van vastgoed financieren bij de bank is dat de voorwaarden vrij streng zijn: na de bankencrisis in 2009 hebben veel banken hun voorwaarden aangescherpt.
Een bedrijfslening met hulp van alternatieve financiers
De opkomst van alternatieve financiers wint daarom aan terrein. Dit zijn organisaties – of soms individuele personen – die financieringen voor vastgoed aanbieden in ruil voor een stuk rendement (rentekosten). Hetzelfde verdienmodel als banken. Het voordeel hiervan is dat de structurele aflossing een stuk lager ligt en dat je vaak boetevrij kunt aflossen. Dit betekent dat de voorwaarden bij deze partijen wat flexibeler zijn. De rentekosten liggen hier vaak – vergeleken met banken – wel wat hoger.
Kosten koper bij bedrijfspanden
Wil je de bedrijfslening gebruiken voor de aankoop van een bedrijfspand? Daar komen nog aanvullende kosten bij kijken voor de koper, vandaar dat dit ‘kosten koper’ wordt genoemd. Hieronder vind je een overzicht van de kosten, plus eventuele kosten als je de bedrijfslening aanvraagt via Financiering-Bedrijfspanden.
Taxatie, kadaster, notaris | +/- 3.000 euro |
Overdrachtsbelasting | 10,4% van het aankoopbedrag |
Intakegesprek | Gratis |
Startfee bij aanvang | 750 euro (excl. BTW) |
Succesfee bij afronding | 1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg. |