Bedrijfspand financieren
Je groeit met je team uit je huidige pand, je wilt de productie opschroeven of een bedrijfspand verhuren aan andere ondernemers. Kortom: je wilt een pand kopen voor zakelijke doeleinden. Er komt een hoop geregel en gedoe op je af: het vinden van de juiste locatie, het pand onderwerpen aan een uitgebreide inspectie en het regelen van alle juridische en geldzaken. Hoe ga je bijvoorbeeld het bedrijfspand financieren? Op deze pagina vertellen we je graag meer over de aankoop van een bedrijfspand en alle (financiële) zaken die daarbij komen kijken.
5 tips waaraan je moet denken voordat je een bedrijfspand gaat financieren
Voordat je overgaat op de aankoop van een bedrijfspand, doe je eerst grondig onderzoek naar het juiste pand. We zetten ze voor je op een rijtje.
1. Bepaal het doel
Investeren in een bedrijfspand heeft als doel dat je je investering terugverdient. Ga je uitbreiden om je productie op te schalen? Dan wil je eerst in kaart brengen hoeveel extra omzet je dat oplevert. Koop je een zakelijk pand met als doel dit te verhuren? Dan wil je dat de huurinkomsten je investering dekken. Bepaal dus eerst het doel voordat je direct overgaat op aankoop.
2. Kies je locatie
Locatie speelt een belangrijke rol bij de aankoop van een bedrijfspand. Je productiebedrijf moet bijvoorbeeld op een strategische locatie liggen, in het buitengebied en je wilt de reisafstand voor je medewerkers beperken. Ga je panden exploiteren voor retailers? Dan wil je juist op een A-locatie zitten waar de doelgroep winkelt.
3. je budget
Scrollend – door het aanbod van Funda Business of dat van je eigen makelaar – zie je het ene na het andere bedrijfspand met potentie. Je weet alleen nog niet precies wat je kunt lenen. Je hebt je zinnen gezet op een specifiek pand en komt er daarna achter dat je budget niet toereikend is. Zonde! Dat voorkom je door vooraf je maximale budget te bepalen. Heb je een financiering nodig om je bedrijfspand te kopen? Houd er rekening mee dat je minimaal 20% van de aankoop- of taxatiewaarde (exclusief kosten koper) aan eigen geld hiervoor moet inleggen.
4. Breng alle risico’s in kaart
Een bedrijfspand financieren gaat natuurlijk niet zonder risico en je wilt alles uit je investering halen. Breng alle mogelijke risico’s in kaart die van toepassing zijn op jouw investering. Denk hierbij aan rendementen die lager uitvallen, inflatie, extra onderhoud, wijzigingen in regelgeving, tegenvallende economische omstandigheden en leegstandsrisico bij verhuur. Dek je vooraf zo goed mogelijk in tegen deze risico’s, zodat de kans klein is dat ze een probleem vormen.
5. Breng de maandelijkse kosten in kaart
De kans is groot dat je een bedrijfspand wilt financieren met vreemd vermogen. De rentes op spaarrekeningen zijn laag en daarom heb je de gewenste investering misschien niet beschikbaar op de spaarrekening. Bij een financiering komen rentekosten kijken. Maak een begroting waarin je onder andere de afschrijving en rentekosten van je financiering meeneemt. Onze calculator helpt je daarbij.
Daarnaast zijn er ook andere kosten gemoeid bij de financiering van een bedrijfspand. Verzekeringen, belastingen en energiekosten zijn onderdeel hiervan. Breng alle kosten in kaart zodat je een reëel beeld hebt van je maandelijkse kosten en opbrengsten.
Je bedrijfspand financieren met vreemd vermogen
Heb je alle punten aandachtig doorgenomen en wil je het bedrijfspand financieren met vreemd vermogen? Je kunt dan financierders voor een zakelijke hypotheek vinden in de vorm van banken en alternatieve financiers. We zetten de voor- en nadelen op een rij:
Een bedrijfspand financieren via de bank
Veel mensen hebben een voorkeur voor een bancaire financiering. Logisch, banken veelal vaak de meest gunstige condities. Wanneer het een financiering voor eigen gebruik betreft, is de bank een goed uitgangspunt om mee te starten. Zeker als de onderneming goede resultaten heeft. Banken zijn doorgaans minder flexibel in voorwaarden en hebben een langere doorlooptijd.
Een bedrijfspand financieren met alternatieve financiers
Bestaat je onderneming minder dan 3 jaar of wil je een of pand geheel of gedeeltelijk verhuren, dan biedt een alternatieve financier. Dit zijn privé-investeerders of investeringsmaatschappijen. Zij leunen nadrukkelijker op het onderpand en minder op de resultaten in het bedrijf. De voorwaarden zijn flexibeler waardoor je meer boetevrij kunt aflossen. De doorlooptijden zijn meestal ook korter. Wel is belangrijk rekening te houden met hogere rentes en eenmalige afsluitkosten. De structurele of vaste aflossing ligt daarentegen wel lager dan bij de bank. Dit kan dus betekenen dat de maandelijkse financieringslast bij de alternatieve financiers lager is dan bij de bank.
Een bedrijfspand financieren met behulp van Financiering-Bedrijfspanden.nl
Financieringen vergelijken en de beste zakelijke hypotheek uitkiezen voor jouw investeringswens. Het is lastig om alle aanbieders zelf te vergelijken en dat is nu juist de kracht van Financiering-Bedrijfspanden. Hierdoor weet je altijd het beste voorstel uit de markt wordt gehaald.
Bij Financiering-Bedrijfspanden hebben we een groot netwerk aan banken en alternatieve financiers. Op basis van jouw financiële situatie, wensen en de mogelijkheden kijken we welke financier de beste match is. Omdat we geen commissie hierover ontvangen, kunnen we objectief en onafhankelijk advies geven. Om gebruik te maken van onze diensten, betaal je alleen opstartkosten en een succesfee bij afronding. Je bedrijfspand financieren via onze bemiddeling? Dit zijn de kosten waarmee je rekening moet houden.
Taxatie, kadaster, notaris | +/- 3.000 euro |
Overdrachtsbelasting | 10,4% van het aankoopbedrag |
Intakegesprek | Gratis |
Startfee bij aanvang | 750 euro (excl. BTW) |
Succesfee bij afronding | 1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg. |