Bedrijfspand kopen

Een bedrijfspand kopen is een grote en belangrijke stap. Misschien heb je zelfs al een pand op het oog. Maar hoe kun je het financieren? En tegen welke voorwaarden? Op deze pagina vertellen we je meer over het de financiering van je bedrijfspand. Ook kun je aan de hand van onze berekentool bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Zo kun jij straks met een gerust hart het bedrijfspand van je dromen aankopen.

Bedrijfspand kopen: waar moet je aan denken?

Een bedrijfspand kopen is een ingrijpende beslissing. Een die nog jaren zal knagen aan je balans. Maar het doel is natuurlijk om deze investering terug te verdienen. Waar moet je aan denken bij het kopen van een bedrijfspand? We hebben de belangrijkste stappen voor je op ‘n rijtje gezet.

Stap 1 – Bepaal aan welke eisen het pand moet voldoen en bereid je voor op de toekomst

Logischerwijs heb je enkele eisen voor je toekomstige bedrijfspand. Schrijf deze eisen op zodat je weet wat je zoekt. Leg deze eisen naast je bedrijfsplan en kijk of deze eisen overeenkomen met je visie voor de komende tien jaar. Je wil tenslotte niet binnen een jaar uit je bedrijfspand gegroeid zijn. Houd bij deze eisen in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • De oppervlakte van het pand
  • De financieringsmogelijkheden 
  • De bedrijfsdoeleinden
  • Het bestemmingsplan
  • Eventuele doorgroeimogelijkheden
  • De bereikbaarheid
  • Parkeergelegenheid
  • De uitstraling van het pand
  • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
  • Erfpacht
  • Vergunningen
  • Gemeentelijke aanschrijvingen
  • Brandveiligheid van het pand
  • Bruikbaarheid
  • Het energielabel en andere milieu-eisen

Stap 2 – Met welke middelen ga je je bedrijfspand kopen?

Heb je een flinke buffer of overwaarde uit een ander zakelijk pand? Dan kun je bedrijfspand misschien wel zelf aankopen. Maar de kans is ook groot dat je niet alle middelen daarvoor hebt. Een zakelijke financiering biedt dan uitkomst.

Met onze handige rekentool heb je precies inzichtelijk hoeveel je zakelijk kunt lenen. Vul op deze pagina de aankoopprijs van het bedrijfspand in en geef aan hoeveel eigen geld je kunt inleggen. Dit dient ten minste 10% van de totale aankoopprijs te zijn, maar mag ook meer zijn.

Stap 3 – De financieringsaanvraag die rond is

Aan de hand van onze financieringstool heb je een idee hoeveel geld je kunt lenen om je bedrijfspand te kopen. Maar dit is slechts een advies: wanneer je de aanvraag verstuurt, nemen onze financieel adviseurs binnen 24 uur contact met je op en lopen de aanvraag met je door. Op basis van extra opgevraagde documenten bepalen we of de financieringsaanvraag wordt goedgekeurd. Zodra dit het geval is, kun je overgaan tot de aankoop van je bedrijfspand.

Stap 4 – Een bedrijfspand kopen? Vergeet niet om een bouwkundig rapport op te vragen

Wij adviseren je een expert in huis te halen om de staat van onderhoud van het pand te beoordelen. Nadat de makelaar de eerste indruk heeft gemaakt, kan de expert het diepergaande onderzoek uitvoeren. Vraag voordat de koop rond is om een bouwkundig rapport, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Stap 5 – De (mondelinge) overeenkomst

Bij serieuze interesse in een pand is het verstandig niet je mond voorbij te praten. Waar een mondelijke overeenkomst bij het kopen van een woonruimte niet geldt, geldt dit wel als je een bedrijfspand koopt. Bij een aanvaarding van een uitgebracht bod is de koop bijvoorbeeld al gesloten. Wel moet de notaris de overdracht nog bevestigen. Voor advies en aankoop van een bedrijfspand helpen onze adviseurs je graag verder.

Financiering nodig voor de aankoop van je bedrijfspand?

Een bedrijfspand kopen, (her)financieren, verbouwen of verduurzamen. Het vraagt een flinke investering. Maar hoeveel kun je nu eigenlijk lenen? Hoe lang ben je bezig met het aflossen en aan welk maandbedrag zit je vast? Met onze rekentool weet je straks exact hoeveel je lenen kan voor de financiering van je bedrijfsruimte. Bereken hier hoeveel jij lenen moet om je bedrijfsruimte volledig te kunnen financieren.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.