Beleggen in vastgoed
Beleggen in vastgoed is hot. Geld op de bank wordt minder waard en steeds meer mensen zijn op zoek naar een extra inkomstenstroom. Je kunt je vermogen effectief vergroten met beleggen in vastgoed, maar succes is niet gegarandeerd. Het is belangrijk dat je weet wat je doet. Zodat je niet je hele vermogen verliest. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over beleggen in vastgoed en hoe je dit financiert.
De voordelen van beleggen in vastgoed
De voordelen van beleggen in vastgoed op een rijtje:
- Het is minder inflatiegevoelig;
- Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
- Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
- Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
- Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
- Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.
De risico’s van beleggen in vastgoed
Net als iedere andere investering, zorgt ook beleggen in vastgoed niet voor gegarandeerd financieel succes. We zetten de belangrijkste risico’s op een rij, zodat je je hierop kunt voorbereiden.
- Wanbetalers en debiteurenrisico: je screent vooraf zo goed mogelijk de potentiële huurders. Toch kan het voorkomen dat een huurder niet kan of wil betalen, wanbetalers kosten je veel geld.
- Leegstand: heb je even geen huurder, dan heb je ook geen huurinkomsten. Daarnaast zijn leegstaande panden een magneet voor krakers: en heb je eenmaal krakers in het pand, dan krijg je die niet gemakkelijk eruit.
- Waardevermindering: tijdens de vorige economische crisis hebben we al gezien dat de huizenprijzen stagneren of dalen. Ook door buurtverloedering, nieuwe plannen voor een gebied of problemen met de fundering kunnen de waarde van een pand verminderen.
- Hoge onderhoudskosten: grote reparaties zijn de verantwoordelijkheid van jou als verhuurder.
- Vermogensrisico: vermogen dat je in je beleggingspand investeert, kun je er niet uithalen. Daarvoor moet je eerst je pand verkopen.
- Variabele rentekosten: Loopt je rentevaste periode af en is op dat moment de rente gestegen? Dan ga je maandelijks meer betalen.
Ga eerst met een vastgoedspecialist in gesprek voordat je aan de slag gaat met de aankoop van je eerste pand.
Beleggen in vastgoed: hoeveel eigen geld moet je investeren?
Om te starten met beleggen in vastgoed heb je een eigen spaarpot nodig. Je zult, afhankelijk van je financiële situatie, minimaal 20% aan eigen geld moeten inleggen (excl. kosten koper). Koop je een pand waarvan de taxatie- of aankoopwaarde 300.000 euro is, dan moet je minimaal 60.000 euro aan eigen geld inleggen. Daarnaast komen bij de aankoop van een pand ook andere kosten kijken zoals overdrachtsbelasting, taxatie-, kadaster- en notariskosten. De overdrachtsbelasting is 8% over het aankoopbedrag en de overige kosten bedragen ongeveer 3.000 euro.
Om te beleggen in vastgoed bij aankoop- of taxatiewaarde 300.000 euro moet je dus minimaal in de volgende kosten investeren.
Omschrijving | Kosten |
---|---|
Eigen geld | 60.000 euro |
Overdrachtsbelasting | 24.000 euro |
Taxatie-, kadaster- en notariskosten | 3.000 euro |
Totale investering eigen geld | 87.000 euro |
Daarnaast moet je ook rekening houden met fees als je werkt met een tussenpersoon, verzekeringen en de maandelijkse kosten van de financiering plus het onderhoud aan het huis. Bereken op onze website de verwachte maandelijkse kosten als je wilt investeren in een beleggingspand.
Verstuur je aanvraag vrijblijvend, om erachter te komen of de situatie overeenkomt met de werkelijkheid. Op basis daarvan kun je namelijk gericht zoeken naar het juiste beleggingspand.