Beleggingspand kopen
Steeds meer mensen willen investeren in vastgoed. Het geld op de spaarrekeningen wordt minder waard en je bent op zoek naar andere manieren om je vermogen veilig te stellen. Een beleggingspand kopen behoort tot de opties. Maar hoe pak je dat aan? En hoe financier je zo’n beleggingspand? We vertellen het op deze pagina.
Wat is een beleggingspand?
Een beleggingspand is een pand waarin je investeert, om je vermogen te vergroten. Doordat producten duurder worden en lonen vaak niet evenredig meegroeien, wordt geld minder waard. Dat noemen we inflatie. Om vermogen veilig te stellen, gaan veel mensen op zoek naar andere manieren om hun vermogen te behouden of te laten groeien. Een beleggingspand kopen om op te knappen en te verkopen met winst óf om huurinkomsten te innen, is een optie waar steeds meer mensen voor kiezen.
Een beleggingspand kopen: hoe begin je?
Voordat je de sleutels van je pand in handen krijgt, is een goede voorbereiding belangrijk. We nemen de belangrijkste stappen met je door:
Stap 1: Zorg voor een financiële buffer
Een beleggingspand kun je kopen met een zakelijke hypotheek. Maar je zult ook zelf geld moeten investeren: minimaal 20% van de aankoop- of taxatiewaarde. Daarnaast komen bij de aankoop van een pand ook andere kosten kijken zoals overdrachtsbelasting, fees van een bemiddelaar taxatie-, kadaster- en notariskosten. Op een pand van 300.000 euro moet je minimaal 87.000 euro aan eigen geld inleggen.
Stap 2: Bereken je maandelijkse kosten
De kans is groot dat het volledige aankoopbedrag van een beleggingspand niet op je spaarrekening staat. Met een zakelijke financiering kun je het grootste deel van de aankoop financieren. Maandelijks betaal je in termijnen de financiering terug. Ook betaal je maandelijks een bepaald percentage aan rentekosten: de vergoeding die je de financier betaalt voor het lenen van geld.
Bepaal wat je maandelijks kwijt bent aan aflossings- en rentekosten zodat je weet of je investering rendabel is.
Ben je van plan je beleggingspand te financieren met een lening? Bereken dan wat je maximaal kunt lenen.
Stap 3: Bepaal de eisen van je beleggingspand
Je wilt dat je investering de kosten rechtvaardigt. Je wilt niet dat je kosten hoger liggen dan de verwachte huurinkomsten. Of dat je uiteindelijk het pand met verlies verkoopt. Daarom is het slim om vooraf onderzoek te doen hoeveel het pand in waarde stijgt, lees je je in over de bestemmingsplannen van de wijk én doe je onderzoek in de buurt. Bepaal vooraf de eisen van je beleggingspand, zodat je gericht kunt zoeken. Andere belangrijke eisen zijn onder andere:
- De oppervlakte van het pand
- De financieringsmogelijkheden
- De bedrijfsdoeleinden
- Het bestemmingsplan
- Eventuele doorgroeimogelijkheden
- De bereikbaarheid
- Parkeergelegenheid
- De uitstraling van het pand
- De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
- Erfpacht
- Vergunningen
- Gemeentelijke aanschrijvingen
- Brandveiligheid van het pand
- Bruikbaarheid
- Het energielabel en andere milieu-eisen
Met je ingevulde eisenlijst kun je nu gericht zoeken. Hulp daarbij nodig? Neem vrijblijvend contact op en wij koppelen je aan de juiste persoon binnen ons netwerk.
Stap 4: Een financiering voor je beleggingspand aanvragen
Om je financiële situatie in kaart te brengen, is het belangrijk dat je precies weet wat je kunt lenen en hoe hoog je maandelijkse kosten worden. Nadat je de financieringsmogelijkheden op onze website hebt brekend, verstuur je je aanvraag. Onze financieel specialist neemt dan binnen 24 uur contact met je op om de aanvraag vrijblijvend door te nemen. Zo weet je precies waar je aantoe bent en wat je kunt lenen.
De voordelen van een beleggingspand kopen
We zetten de voordelen van een beleggingspand kopen voor je op een rijtje:
- Het is minder inflatiegevoelig;
- Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
- Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
- Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
- Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
- Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.