Duurzaam ondernemen: waar begin je en hoe financier je die plannen?

Ben je ondernemer en werk je vanuit (een eigen) bedrijfspand? Dan ben je ongetwijfeld bezig met duurzaam ondernemen. Klanten worden kieskeuriger als het gaat om leveranciers en hun duurzame beleid, de energierekeningen vliegen door het dak én kantoren met een oppervlakte van meer dan 100m2 moeten vanaf 2023 voldoen aan energielabel C.

Voor jou als ondernemer is duurzaam ondernemen niet alleen meer een utopie voor de toekomst, maar bittere noodzaak. Op deze pagina vertellen we hoe jij je bedrijf kunt verduurzamen en hoe je die maatregelen financiert.

Wat houdt duurzaam ondernemen in?

Duurzaam ondernemen wordt ook vaak maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd. Het gaat een stuk verder dan alleen de lichtschakelaars op kantoor na werktijd uitzetten en de verwarming niet onnodig laten loeien.

Duurzaam ondernemen gaat over een manier van ondernemen die niet stopt omdat bronnen opraken of omdat de omstandigheden voor medewerkers erbarmelijk zijn. Dat betekent dat je rekening houdt met drie pijlers: People, Profit en Planet. Je bent niet alleen gefocust op winst, maar zorgt er ook voor dat de sociaal-ethische omstandigheden goed zijn en jouw activiteiten minimale belasting op het milieu hebben. Ben je bezig met duurzaam ondernemen, dan zijn dit onder andere de zaken waarmee je bezig bent:

  • Je Co2-footprint in kaart brengen en reduceren
  • De Co2 uitstoot compenseren
  • Een duurzaam productieproces dat gebruikt maakt van duurzame bronnen
  • Eerlijke lonen en werkomstandigheden voor alle medewerkers en partners

We gaan op deze pagina vooral in op het stuk ‘planet’: hoe zorg je ervoor dat je als organisatie je footprint verkleint en hoe financier je die duurzaamheidsmaatregelen?

In 3 stappen duurzaam ondernemen

Misschien heb je al aparte vuilnisbakken op kantoor om al het afval te scheiden. Zitten er tijdschakelaars op je stopcontacten en gebruik je geen aluminium koffiecups, maar heb je een bonenmachine. Een betere wereld begint bij jezelf en iedere stap die jij op het gebied zet van duurzaam ondernemen draagt daaraan bij. Maar wil je écht impact maken? Start met deze stappen:

Stap 1: De footprint van je organisatie in kaart brengen

Jij wilt met je organisatie niet verantwoordelijk zijn voor de massale uitroeiing van het Amazonegebied. Door je footprint, jouw stempel op het klimaat, in kaart te brengen weet je waar je aantoe bent en waar je kunt verbeteren. Dat pak je zo aan:

  • Breng het energielabel van je bedrijfspand in kaart. Hoe hoger het label, hoe minder je pand uitstoot. G is het laagste label, A het hoogste. Wist je dat kantoren met meer dan 100m2 vanaf 2023 minimaal energielabel C nodig hebben?
  • Ben je een transportbedrijf? Bekijk dan wat jullie totale uitstoot is van het wagenpark
  • Kijk kritisch naar je leveranciers en partners. Wat is de totale footprint van hun organisatie en hoe ziet hun beleid op het gebied van duurzaamheid eruit?

Heb je hulp nodig met het in kaart brengen van de uitstoot van je organisatie? Neem contact op en wij brengen je in contact met de juiste partner.

Stap 2: Je uitstoot verminderen

Zodra je weet wat de uitstoot van je organisatie is, kun je beginnen met je plan van aanpak. We geven een aantal tips om de uitstoot te verminderen én je maandelijkse energierekening te laten dalen:

  • Spouwmuren, vloeren en het dak isoleren: het zorgt ervoor dat warme lucht niet ontsnapt. De verwarming hoeft minder hard te werken waardoor het verbruik én de energierekening flink dalen.
  • Energiezuinige kozijnen: bestaat je kantoor nog uit ramen met kozijnen van enkel glas? Kies dan voor nieuwe kozijnen met HR++-glas. Dit isoleert beter en ook hierdoor bespaar je op de energierekening. Deze ramen en kozijnen zijn ook een goede inbraakpreventie: win-win!
  • Zonnepanelen: energie halen uit duurzame bronnen doe je door zonnepanelen op het dak te leggen. Je energierekening daalt en wanneer je in de toekomst je bedrijfspand verkoopt, heeft dat ook een positief effect op de verkoopprijs.
  • Vervangen van de CV-ketel: stap over op een HR-combiketel. Dit is een eenmalige investering van 100 tot 200 euro, maar levert jaarlijks ook 100 euro per jaar op.

Stap 3: De kosten wegen op tegen de baten

Verduurzamen betekent investeren. Vooraf heb je grootse plannen om je organisatie groener dan het gras van je buren te maken, maar als de rekening wordt gepresenteerd krabbel je misschien terug. Toch is het slim om naar het grotere plaatje te kijken: die besparingen leveren je direct lagere energierekeningen op en vaak verdien je de investeringen binnen een aantal jaren terug.

Maar de kans is groot dat dit investeringsbedrag niet beschikbaar is uit eigen middelen. Met externe financiers die verduurzamingshypotheken verstrekken hoeft dit geen probleem te zijn. De investeringen zijn gerelateerd aan het vastgoed. Daarom kun je gebruik maken van scherpe onroerend financieringen. Financieringspartijen zijn ook blij dat de panden waarop zij een eerste hypotheekrecht hebben, worden verduurzaamd. Ben je benieuwd wat jouw maandelijkse lasten zijn als je aan de slag gaat met duurzaam ondernemen? Bereken het hier.

De voordelen van duurzaam ondernemen

Je wilt bijdragen aan de wereld van morgen, maar als ondernemer wil je niet leeglopen op de duurzaamheidsmaatregelen. Duurzaam ondernemen brengt méér voordelen met zich mee, namelijk:

  • Je bent vooruitstrevend: klanten worden kritischer en hierdoor verbeter je je positie binnen de markt.
  • Je hebt een streep voor op de concurrenten: het wordt uiteindelijk onvermijdelijk om niet te verduurzamen. Begin nu en krijg een streep voor op je concurrenten.
  • Je bespaart kosten: het levert maandelijks financieel voordeel op. Wist je dat de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld tien jaar is, terwijl de panelen 25 jaar of langer meegaan?
  • Extra subsidies: de overheid stimuleert duurzaam ondernemen, waardoor jij van extra fiscaal voordeel profiteert.
  • Aantrekkelijk voor investeerders en medewerkers: werk je liever voor een bedrijf dat draait op kolen of een dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft? Wij kunnen je antwoord wel raden.
  • Beter voor de aarde: jij alleen gaat met je organisatie niet de wereld redden, maar verandering begint bij jezelf. Duurzaam ondernemen is een stap in de goede richting.


Subsidies voor duurzaam ondernemen

Wist je dat je dat je door duurzaam ondernemen extra fiscaal voordeel behaalt? De overheid stimuleert duurzame initiatieven. Een aantal subsidies op een rij waarvan je gebruik kunt maken:

VAMIL en MIA-regeling

De VAMIL en MIA regeling staan voor Willekeurige Afschrijving Milieu Investering en Milieu Investeringsaftrek. Deze regelingen stimuleren de aankoop van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zoals scheidingsapparatuur voor afval, elektrische vorkheftrucks of een groene gevel. Een deel van deze groene investeringen kun je als ondernemer aftrekken van je winst.

EIA subsidie

Met de energie-investeringsaftrek (EIA) stimuleert de overheid om ondernemers duurzamer te laten ondernemen. De EIA is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers in Nederland. Naast de afschrijving mag je als ondernemer ook een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2021 en 2022 is deze aftrek 45,5%.  Maak je al gebruik van de VAMIL of MIA-regeling, dan mag je geen aanspraak meer maken op deze subsidie. 

SVM subsidie

De SVM subsidie (Subsidieregeling Verduurzaming MKB) is bedoeld voor ondernemers die hun bedrijfspand willen verduurzamen, zonder dat ze hiertoe verplicht worden. Met deze subsidie kun je een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat én krijg je ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen. Het maximale subsidiebedrag bedraagt 2.500 euro per bedrijfspand.

Verduurzamen met een financiering via Financiering-Bedrijfspanden

Klaar om te verduurzamen? Een verduurzamingshypotheek via Financiering-Bedrijfspanden levert je de volgende voordelen op:

Je ontvangt een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing);

Ons financieringstraject heeft korte en heldere tijdslijnen;

Als onafhankelijke partij vergelijken we verschillende financiers en bepalen we op basis van jouw situatie de financier met de scherpste rentes en beste voorwaarden;

Je hebt gedurende het hele traject één vast aanspreekpunt met jarenlange ervaring in de vastogedbranche;

Toegang tot ons netwerk van energieadviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.

Meer weten?

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.