Een woning kopen voor de verhuur: de fabels en feiten op een rij
Ze lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten: vastgoedexperts die je in een paar dagen leren hoe je rendement haalt uit vastgoed. En wanneer je luistert naar de gesprekken om je heen, merk je dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in een woning kopen voor de verhuur.
Een woning verhuren wordt vaak gezien als snelle manier om een extra inkomstenstroom te garanderen. En hoewel het voor veel succesvolle vastgoedmagnaten bepaald geen windeieren heeft gelegd, is het belangrijk om niet zomaar in zo’n avontuur te stappen. Er komt een hoop op je af als je een woning koopt voor de verhuur. In dit artikel ontkrachten we een aantal fabels rondom vastgoedinvesteringen en vertellen we waarop je moet letten bij de aankoop van een (tweede) woning of pand. Zo kun jij gericht op zoek naar een eventuele vastgoedinvestering voor de toekomst.
Benieuwd of je jouw vastgoedavontuur kunt financieren?
Fabels rondom vastgoedinvesteringen
Fabel 1: Een woning kopen voor de verhuur garandeert een hoge ROI
Investeren in vastgoed is om twee redenen interessant: je ontvangt huurinkomsten en de woning wordt op termijn meer waard. Maar dat betekent niet dat je vastgoedinvestering gegarandeerd een hoog rendement oplevert. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de prestaties van een vastgoedinvestering, zoals de locatie, de economische omstandigheden en de huurmarkt. Breng het worst case scenario voor jouw situatie in kaart. Een financieel adviseur adviseert je hierin.
Fabel 2: Het beheren van vastgoed is eenvoudig
Heb je een fijne (bekende) huurder in je woning, dan hoef je alleen bereikbaar te zijn voor noodgevallen. Maar zijn er gebreken aan de woning of heeft je huurder klachten, dan moet je snel schakelen voor reparaties en onderhoud. Dit zijn kosten en tijd die je misschien niet hebt ingecalculeerd. Ga je dan samenwerken met een vastgoedbeheerder of pak je dit zelf – naast al je werkzaamheden – op?
Fabel 3: Investeren in vastgoed zorgt voor een passief inkomen
Vastgoedinvesteringen kunnen naar verloop van tijd passief worden. Wanneer je samenwerkt met vaste partners en het hele proces hebt geautomatiseerd, kost vastgoedbeheer steeds minder tijd. Maar zegt de huurder onverwacht op, zijn de onderhoudskosten hoger dan verwacht of verandert de markt? Dan kost het veel tijd en is een koopwoning voor de verhuur verre van passief.
Fabel 4: Vastgoedinvesteringen zijn risicovrij
Investeren in vastgoed is over het algemeen minder volatiel dan andere manieren van beleggen. Sommige risico’s zijn helaas niet volledig uit te sluiten. Denk aan marktfluctuaties, economische veranderingen en veranderende regelgeving. Zo wordt bijvoorbeeld het vermogen vanaf 2023 in Box 3 hoger belast – waardoor vastgoedeigenaren inleveren op rendement. Daarnaast zijn er nieuwe regels te verwachten rond maximering van de huur in combinatie met punten, waardoor er meer onzekerheid is ontstaan over het realiseren rendement. Breng alle mogelijke risico’s in kaart voordat je een woning koopt voor de verhuur.
Fabel 5: Vastgoedinvesteringen zijn alleen voor rijke mensen
Vaak wordt gedacht dat vastgoedinvesteringen alleen zijn weggelegd voor ‘de rijken’. En om te investeren in vastgoed heb je inderdaad eigen geld nodig. Maar wist je dat je in veel gevallen een hypotheek kunt krijgen voor een tweede woning? Lees hier alles over verhuurhypotheken en ontdek wat jij kunt lenen.