Energietransitie
De energietransitie is in volle gang. Dat is nodig, want de traditionele bronnen waaruit we energie uit winnen, raken op. Aardgas is de bron voor het meeste gas en elektriciteit in Nederland – en zowel het opwekken als het gebruik ervan is niet duurzaam. Het zorgt voor milieu-, grond- en waterschade, aardbevingen als gevolg van de winningen en het brengt gezondheidsrisico’s mee.
Daarnaast heeft de aarde geen oneindige voorraad aan aardgas en daarom is het belangrijk om over te stappen op duurzame alternatieven. Op deze pagina vertellen we hoe jij als ondernemer de vruchten plukt van de energietransitie.
Wat houdt de energietransitie in?
De energietransitie is een proces waarin we de overstap maken van fossiele brandstoffen (zoals steenkool, olie en aardgas) naar hernieuwbare en duurzame energiebronnen.
Het doel van deze transitie is om de afhankelijkheid van vervuilende energiebronnen te verminderen en tegelijkertijd een meer duurzaam, klimaatvriendelijk en milieuvriendelijk energiesysteem te creëren. Dit is nodig: het winnen van fossiele brandstoffen zorgt voor klimaatverandering e
De rol van organisaties in de energietransitie
Op individueel niveau draag je misschien al bij aan een duurzamere wereld. Je pakt vaker de fiets in plaats van de auto, legt zonnepanelen op het dak van je woning en eet minder vlees. Een beter klimaat begint bij jezelf, maar tegelijkertijd is jouw impact als individu een druppel op de gloeiende plaat. De overheid, organisaties en ondernemers kunnen het grootste verschil maken. Hoe hoger er wordt geoptimaliseerd in de keten, hoe meer positieve invloed dit heeft op de rest van de samenleving. Als organisatie verduurzamen levert de volgende voordelen op:
- Structureel minder energieverbruik
- Gereduceerde (tot uiteindelijk 0) CO2-uitstoot
- Innovatieve processen ontwikkelen die fossiele brandstoffen overbodig maken
- Invloed uitoefenen op de volledige keten
- Dienen als rolmodel voor andere organisaties en klanten
Organisaties hebben de middelen, invloed en mogelijkheden om impact te maken bij de energietransitie. Daarom zijn zij een belangrijke pijler in het plan van de overheid. We vertellen jou hoe je als ondernemer een positieve impact maakt op de energietransitie én hoe je daar (fiscaal) de vruchten van plukt.
Subsidies voor ondernemers om de energietransitie te versnellen
De overheid vindt het belangrijk dat organisaties verduurzamen. Daarom zijn er voor ondernemers een aantal (fiscale) regelingen die het aantrekkelijker maken om activiteiten of een bedrijfspand te verduurzamen. We zetten deze regelingen op een rijtje:
ISDE ++ en ISDE
De ISDE en SDE++ stimuleert ondernemers om te investeren in duurzame energie. De ISDE is bedoeld voor duurzame energie en energiebesparing. In 2023 is hiervoor 325 miljoen euro beschikbaar gesteld. Lees hier meer over deze subsidies.
SVM
Veel ondernemers willen verduurzamen of hun energielabel verhogen. MKB’ers kunnen met deze subsidie een adviseur inhuren voor energie-advies of voor ondersteuning bij het uitvoeren van maatregelen uit het advies. In 2023 is hiervoor 16 miljoen euro beschikbaar gesteld. Lees op deze pagina meer over de SVM subsidie.
SEBA en AanZET
Organisaties met een wagenpark stappen steeds vaker open op elektrische voertuigen. Voor de aanschaf van elektrische bedrijfsauto’s en vrachtwagens zijn de SEBA en AanZET in het leven geroepen. In 2023 is hier in totaal 63 miljoen euro beschikbaar gesteld: voor de SEBA 33 miljoen, de AanZET 30 miljoen.
EIA en MIA/Vamil
Voor bedrijven die investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke investeringen kun je als ondernemer aanspraak maken op de EIA, MIA en VAMIL-subsidies. Door de overheid is er een energielijst gemaakt met middelen die je als ondernemer kunt aanschaffen met extra fiscaal voordeel. In 2023 is er voor de EIA 249 miljoen euro beschikbaar gesteld en 217 miljoen euro voor de MIA/ Vamil). Lees hier meer over de EIA en hier meer over de MIA/VAMIL.
Circulaire Ketenprojecten
Wil je samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? De subsidie Circulaire ketenprojecten ondersteunt ondernemers hierbij. In 2023 is er vanuit de overheid 4 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Een financiering nodig om te investeren in de energietransitie?
Als ondernemer wil je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en het milieu zo min mogelijk belasten met je bedrijfsactiviteiten.
Als ondernemer profiteer je van de verschillende subsidies waardoor de meeste duurzame investeringen zichzelf binnen 5-10 jaar terugverdienen. Maar de kans is groot dat je de benodigde investering hiervoor niet op je spaarrekening hebt staan.
Als onafhankelijke adviseur binnen de zakelijke markt helpen we ondernemers met de aanvraag van een financiering voor de aankoop of verduurzaming van bedrijfspanden en vastgoed. We zoeken uit welke financiering het beste past bij jouw wensen, selecteren het beste voorstel en regelen de verduurzamingshypotheek. Zodat jij kunt investeren in duurzame middelen en profiteert van alle voordelen.
Wil je meer informatie over de verschillende financieringen of direct aan de slag met jouw financieringswens? Bereken op onze website hoeveel je kunt lenen of neem direct contact met ons op.