Wat houdt de informatieplicht energiebesparing voor bedrijven in?
Daken worden massaal voorzien van zonnepanelen en de cv-ketel wordt ingeruild voor de warmtepomp. Iedereen is aan het verduurzamen. Om een leefbare wereld te behouden en om grip te houden op de energierekening. Hoewel particulieren goed op weg zijn, kan het bedrijfsleven hierin de grootste impact maken. Sommige organisaties zijn verplicht om bepaalde energiebesparingen door te voeren – en voor sommigen geldt ook een informatieplicht. Op deze pagina vertellen we meer over de informatieplicht energiebesparing en of dit van toepassing is voor jouw organisatie.
Wat is de informatieplicht energiebesparing?
Je kunt je misschien wel voorstellen dat grote bedrijven – denk aan productiehallen, hotels of logistieke bedrijven – veel energie verbruiken. Om de productie te laten draaien en de werkomstandigheden aangenaam te houden. Veel bedrijven moeten hierbij voldoen aan de energiebesparingsplicht: wordt er op jaarbasis minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verbruikt? Dan moet je verplicht bepaalde energiebesparende maatregelen nemen.
De informatieplicht energiebesparing is hier een aanvulling op: veel bedrijven die onder de energiebesparingsplicht vallen, hebben ook een informatieplicht. Dat betekent dat ze moeten rapporteren welke energiebesparende maatregelen zijn doorgevoerd.
Voor wie geldt de informatieplicht energiebesparing?
Bijna ieder bedrijf dat aan de energiebesparingsplicht moet voldoen, heeft ook een informatieplicht. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: bedrijven en instellingen die in het bezit zijn van Europese emissierechten, glastuinbouw bedrijven die deelnemen aan het CO2-sectorsysteem en Wet milieubeheer-inrichtingen die een omgevingsvergunning milieu hebben zijn hiervan vrijgesteld.
Verbruikt jouw bedrijf minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan moet je waarschijnlijk energiebesparende maatregelen doorvoeren én deze vervolgens rapporteren. Een energieadviseur kan je hierbij helpen.
Hoe kan ik de energiebesparende maatregelen rapporteren?
Val je onder de informatieplicht energiebesparing, dan kun je ieder jaar vóór 1 juli je energiebesparende maatregelen doorvoeren. Dit doe je via het e-Loket van de Rijksoverheid en moet je verplicht eens in de vier jaar doorgeven. Hiervoor gebruik je de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) van de RVO. Op deze lijst staan energiebesparende maatregelen die je binnen 5 jaar terugverdient. Led-verlichting, HR++ beglazing en spouwisolatie zijn voorbeelden van energiebesparende maatregelen uit deze lijst. Per maatregel geef je in de rapportage aan of deze is uitgevoerd of een alternatieve maatregel ervan.
Let op: verbruikt je bedrijfspand meer dan 10 miljoen kilowattuur elektriciteit of 170.000 kubieke meter aardgas (of een equivalent daarvan), dan kom je aanvullend in aanmerking voor een onderzoeks- en eventueel EED-auditplicht. Neem contact op met ons, dan brengen we je in contact met de juiste partners.
De juiste financiering voor informatieplicht energiebesparing
Kom je in aanmerking voor de informatieplicht energiebesparing – dan moet je gaan investeren in duurzame middelen. Maar misschien heb je de hiervoor benodigde investering gereserveerd voor een ander doel. Bij Financiering-Bedrijfspanden helpen we je om de juiste financiering te verkrijgen om te verduurzamen. Wij moedigen ondernemers die gaan verduurzamen namelijk aan.
Bereken via de rekentool op onze website je maandelijkse lasten en hoeveel je ongeveer kunt lenen. Verstuur je aanvraag vrijblijvend en wij nemen je aanvraag telefonisch met je door. Als onafhankelijke partij zoeken wij de beste financier voor jouw financieringsvraagstuk.