Investeren in onroerend goed
Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in onroerend goed. De spaarrentes zijn lager dan de inflatie, waardoor vermogen langzaam minder waard wordt. Niet gek dat je daarom op zoek bent naar andere manieren om je vermogen veilig te stellen en te laten groeien. Investeren in onroerend goed kan interessant zijn, mits je het goed aanpakt. Op deze pagina vertellen we meer over de mogelijkheden, risico’s en financieringsmogelijkheden.
Wat houdt investeren in vastgoed in?
Investeren in onroerend goed – ook wel vastgoed genoemd – kan op verschillende manieren. Het doel is om geld te investeren in een pand, met als doel deze investering terug te verdienen én er winst op te maken. Dit kan je door bijvoorbeeld in te stappen in een investeringsfonds (je krijgt dan een deel van de winst uitgekeerd – maar het pand is niet van jou) of door zelf onroerend goed aan te kopen en daaruit winsten te halen. Bijvoorbeeld door het te verbouwen en verduurzamen en door te verkopen (ook wel ‘flippen’ genoemd) of door geld te verdienen met huurinkomsten. Op dit laatste onderdeel gaan we dieper in.
De voordelen van investeren in onroerend goed
- De voordelen van investeren in onroerend goed zetten we op een rijtje:
- Het levert doorgaans meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
- Je ontvangt maandelijks huurinkomsten: een inkomstenstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen – en dat betaalt weer de aflossing van je financiering. Zo bouw je vermogen op.
- Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
- Het is minder inflatiegevoelig;
- Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
- Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.
Kortom: voldoende redenen om te investeren in onroerend goed. Maar dat betekent niet dat hierin investeren gegarandeerd succes oplevert. Investeren in onroerend goed levert ook risico’s op.
Risico’s van investeren in onroerend goed
- Wanbetalers en debiteurenrisico: huurders hebben meestal recht op huurbescherming. Het kan voorkomen dat een huurder niet betaalt en deze wordt beschermd. Daardoor loop je inkomsten mis.
- Leegstand: heb je geen huurder, dan heb je ook geen huurinkomsten. Lege panden trekken krakers aan en zonder aantoonbare huurders handhaaft de politie niet.
- Waardevermindering: tijdens de vorige economische crisis zagen we de woningprijzen dalen. Ook door buurtverloedering, nieuwe plannen voor een gebied of problemen met de fundering zijn factoren die kunnen bijdragen aan de waardevermindering van een pand.
- Hoge onderhoudskosten: grote reparaties zijn de verantwoordelijkheid van jou als verhuurder. Onverwachte onderhoudskosten? Reserveer vooraf een budget hiervoor.
- Vermogensrisico: vermogen dat je in je beleggingspand stopt, kun je er niet uithalen. Zorg daarom voor een financiële buffer.
- Variabele rentekosten: loopt de rentevaste periode van je zakelijke hypotheek af en is op dat moment de rente gestegen? Dan betaal je maandelijks meer rentekosten.
- Veranderende regelgeving: per 1 juli 2024 mogen verhuurders geen tijdelijke huurcontracten aan particulieren meer aanbieden. Deze, en andere regels, maken het mogelijk minder interessant om te investeren in onroerend goed (voor de verhuur).
- Ga eerst met een vastgoedspecialist in gesprek voordat je aan de slag gaat met de aankoop van je eerste pand.
Aan de slag met investeren in onroerend goed? Volg deze stappen:
Bepaal het doel, de locatie en je eisen
Ga je investeren in onroerend goed omdat je woningen aan particulieren gaat verhuren, omdat je (een deel van) het bedrijfspand gaat verhuren of omdat je rendement uit commercieel vastgoed wil halen? Deze beslissingen hebben invloed op de hoogte van een eventuele zakelijke lening en de zoekcriteria. Zet deze eisen op een rij, zodat je gericht kunt zoeken.
Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt
Afhankelijk van het doel en type vastgoed, moet je minimaal 10% van de taxatiewaarde reserveren aan eigen geld. Op een pand van 300.000 moet je dus minimaal 30.000 euro eigen geld (exclusief Kosten Koper) inleggen. De kosten koper dien je als koper altijd zelf te voldoen en bedragen ongeveer 12% van de koopsom. Houd ook rekening met een eventueel verbouwings- of verduurzamingsbudget.
Bereken de maandelijkse aflossing
Ga je een zakelijke hypotheek aan? Dan wil je natuurlijk weten wat je maandelijks aan aflossing en rentekosten bepaalt. Via onze rekentool kun je de verwachte maandelijkse kosten alvast berekenen.
Bespreek de mogelijkheden met een expert op het gebied van financieringen
Onze tool geeft inzicht in de mogelijke opties voor financieringen. De exacte hoogte (en voorwaarden) hangt af van je financiële situatie, het type vastgoed, het doel en type financier. Een financieel expert kan je hierin richting geven. Plan daarom een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons.
Investeren in onroerend goed met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden
Wil je investeren in onroerend goed, maar heb je niet de volledige financiële middelen tot je beschikking? Met onze jarenlange ervaring binnen het bankwezen, meer dan zes jaar ervaring als financieel advieskantoor én de afronding van succesvolle projecten op het gebied van financieringen – kunnen wij je helpen met je financieringswens.
Als onafhankelijke financieringsspecialist bieden wij transparant advies tegen de gunstigste voorwaarden. Wij helpen je met het afsluiten van een geschikte hypotheek voor de aankoop van een bedrijfspand om te verhuren. Ook helpen we duurzame ondernemers met de financiering voor het verduurzamen van een bestaand pand.
Kies je voor Financiering-Bedrijfspanden, dan kies je voor:
- Duidelijk en onafhankelijk hypotheekadvies
- Korte doorlooptijden
Vergelijken van verschillende voorwaarden en financiers voor eerlijk advies - Jarenlange ervaring in het bankwezen
- Vast aanspreekpunt tijdens het hele financieringstraject
- Je betaalt een succesfee na het afronden van het project: een positief resultaat is daarom ons doel!