Investeren in vastgoed
Investeren in vastgoed wint aan populariteit. Nu banken spaarrentes massaal verlagen, de energierekeningen door het dak schieten en we ons geld langzaam minder waard zien worden is het tijd om het heft in eigen handen te nemen. Steeds meer mensen zoeken naar andere manieren om hun vermogen veilig te stellen en te vergroten. Investeren in vastgoed kan dan een slimme keuze zijn, mits je goed voorbereid bent. We vertellen je op deze pagina meer over vastgoedinvesteringen en de financieringsmogelijkheden.
Wat houdt investeren in vastgoed in?
Wanneer je gaat investeren in vastgoed, koop je een pand met als doel deze investering terug te verdienen. Dit kun je doen door het pand te kopen, te verbouwen/verduurzamen en met winst te verkopen, of door huurinkomsten te ontvangen van je huurder. Dit wordt ook wel een beleggingspand genoemd. Investeren in vastgoed is een goede manier om je vermogen veilig te stellen of te vergroten, mits je het goed aanpakt.
De voordelen van investeren in vastgoed
De voordelen van investeren in vastgoed zetten we op een rijtje:
- Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
- Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
- Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
- Het is minder inflatiegevoelig;
- Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
- Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.
De risico’s van investeren in vastgoed
Dat je alleen maar succesverhalen van vastgoedmagnaten leest, betekent niet dat investeren in vastgoed gegarandeerd winst oplevert. Bij investeren horen risico’s, we zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje:
- Wanbetalers en debiteurenrisico: je screent vooraf zo goed mogelijk je toekomstige huurders. Toch kan het voorkomen dat een huurder niet kan of wil betalen en wanbetalers kosten je veel geld.
- Leegstand: heb je even geen huurder, dan heb je ook geen huurinkomsten. Daarnaast trekken leegstaande panden krakers aan. En zonder aantoonbare huurders, wordt hier niet op gehandhaafd. Je betaalt dan hypotheek maar ontvangt geen huurinkomsten.
- Waardevermindering: tijdens de vorige economische crisis zagen we de huizenprijzen dalen. Ook door buurtverloedering, nieuwe plannen voor een gebied of problemen met de fundering kan de waarde van een pand verminderen. Factoren waar je weinig invloed op hebt maar die je bij de verkoop van het pand mogelijk verlies opleveren. Ook kan een pand in waarde dalen bij een ongunstig energielabel heeft en lastig (of kostbaar) verder te verduurzamen is.
- Hoge onderhoudskosten: grote reparaties zijn de verantwoordelijkheid van jou als verhuurder en daarvan kan je een fikse rekening ontvangen.
- Vermogensrisico: vermogen dat je in je beleggingspand stop, kun je er niet uithalen. Daarvoor moet je eerst je pand kopen. Een financiële buffer hebben en blijven aanvullen is daarom belangrijk.
- Variabele rentekosten: Loopt de rentevaste periode van je zakelijke hypotheek af en is op dat moment de rente gestegen? Dan ga je maandelijks meer betalen.
Ga eerst met een vastgoedspecialist in gesprek voordat je aan de slag gaat met de aankoop van je eerste pand.
Starten met investeren in vastgoed
Stap 1: Zorg voor voldoende eigen geld
Een financiële buffer hebben is essentieel als je wilt investeren in vastgoed. Wat ‘voldoende geld’ betekent, hangt af van je wensen. Je zult, afhankelijk van je financiële situatie, minimaal 20% aan eigen geld moeten inleggen als je investeert in vastgoed. Koop je een pand waarvan de taxatie- of aankoopwaarde 300.000 euro is, dan leg je dus minimaal 60.000 euro eigen geld in. Daarnaast komen bij de aankoop van een pand ook andere kosten kijken zoals overdrachtsbelasting, taxatie-, kadaster- en notariskosten. Breng dus alle kosten in kaart.
Stap 2: Bereken de maximale aankoopwaarde
Zodra je een buffer hebt, kun je de maximale aankoopwaarde bepalen. Wil je voor dit bedrag een instapklaar pand of komen eventuele verbouwingskosten hier bovenop?
Ben je van plan je beleggingspand te financieren met een lening? Bereken dan wat je maximaal kunt lenen.
Stap 3: Bepaal de eisen van het vastgoed
Het doel van investeren in vastgoed is om je eigen vermogen veilig te stellen én winst te maken. Voordat je een bod doet op een potentieel pand is het belangrijk om eerst te filteren op bepaalde eisen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:
- De oppervlakte van het pand
- De financieringsmogelijkheden
- De bedrijfsdoeleinden
- Het bestemmingsplan
- Eventuele doorgroeimogelijkheden
- De bereikbaarheid
- Parkeergelegenheid
- De uitstraling van het pand
- De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
- Erfpacht
- Vergunningen
- Gemeentelijke aanschrijvingen
- Brandveiligheid van het pand
- Bruikbaarheid
- Het energielabel en andere milieu-eisen
Met je ingevulde eisenlijst kun je nu gericht zoeken. Hulp daarbij nodig? Neem vrijblijvend contact op en wij koppelen je aan de juiste persoon binnen ons netwerk.
Stap 4: De financieringsaanvraag
Heb je je droompand gevonden? Grote kans dat de volledige aanschafwaarde niet op je spaarrekening staat. Vraag daarom een financiering aan bij een bank of alternatieve financier.
Op onze website bereken je de verwachte financieringsmogelijkheden. Verstuur die aanvraag en onze financieringsspecialist neemt dan binnen 24 uur contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.