Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het Amazonegebied dat krimpt, verschillende delen in de wereld die een tekort aan water hebben en verschillende natuurrampen die ontstaan omdat we met z’n allen putten uit eindige bronnen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij steeds meer organisaties hoog op de agenda. Naast de opwarming van de aarde met alle gevolgen van dien, wordt verduurzamen voor veel organisaties ook veel belangrijker. Gas- en energieprijzen schieten door het dak en veel ondernemers zien hun volledige marges in rook opgaan. Het is tijd voor verandering: op deze pagina vertellen we hoe jij als ondernemer (meer) maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Er zijn verschillende redenen om ondernemer te worden. Allereerst wil je met jouw product of dienst je klanten een oplossing geven. Daarnaast brengt ondernemen ook extra vrijheid mee en het financiële aspect is ook een belangrijk onderdeel. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn er drie pijlers belangrijk: people, planet en profit. Je bent niet alleen gefocust op winst, maar zorgt er ook voor dat de sociaal-ethische omstandigheden goed zijn en jouw activiteiten minimale belasting op het milieu hebben.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming

De ‘P’ van Planet is een belangrijke factor in het duurzaamheidsbeleid. Wordt gas gebruikt om je bedrijfspand op te stoken en wordt je energie nog gehaald uit bronnen waar jij geen invloed op hebt? Dan is het tijd voor verandering. Deze bronnen raken namelijk op, vandaar dat ze niet duurzaam zijn. En daarnaast word je als ondernemer ongetwijfeld geraakt in de portemonnee door de stijgende rekeningen. We geven je graag een aantal tips om te verduurzamen en daarmee je MVO-beleid te verbeteren.

Tip 1: Breng je huidige energielabel in kaart

Energielabels geven de mate van verbruik in een pand aan. A is minimaal verbruik, energielabel G is extreem hoog verbruik en vanzelfsprekend een hogere energierekening. Wist je dat als je een eigen bedrijfspand hebt van minimaal 100m2, je maximaal 225 kWh per m2 per jaar mag uitstoten vanaf 2023? Dat staat gelijk aan energielabel C. Heb je dat energielabel nog niet maar voldoe je wel aan de voorwaarden? Lees er dan op deze pagina meer over.

Tip 2: Isoleer

Liggen de stookkosten van je zakelijke pand zo hoog omdat de warmte direct weer verdwijnt via de vloer, muren of kozijnen? Isoleer! Dit levert je al snel een hoger energielabel op en lagere maandelijkse kosten.

Tip 3: Haal je energie uit duurzame bronnen

Kies voor een energieleverancier waarvan je zeker weet dat de energie voor 100% uit duurzame bronnen uit Nederland komt. Of nog beter: wek je eigen energie op. Leg zonnepanelen op het dak of sluit een warmtepomp aan. Zonnepanelen zijn vooraf een flinke investering, maar die heb je er meestal binnen 10 jaar uit. Terwijl de panelen vaak 25 jaar of langer meegaan en je maandelijkse energierekening direct laten dalen. Een financiering nodig voor de verduurzaming van je pand? Bereken hier je maandelijkse kosten.

Tip 4: Ventileer

Niet alleen goed voor de gezondheid van je medewerkers, maar ook voor je energierekening. Ventileer je regelmatig, dan wordt de lucht in je bedrijfspand droger. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.

Tip 5: Kies voor kozijnen met HR++-glas

Bij panden met enkel glas vliegt de warmte in een klap weg. Investeer in nieuwe kozijnen met HR++-glas. Het houdt de warmte op kantoor en deze kozijnen zijn ook nog een extra inbraakpreventie.

Tip 6: Loop je leveranciers na

Loop de hele leverancierslijst na: hoe scoren zij op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Gaan zij slim om met hun energieverbruik, zijn de omstandigheden goed en wordt het product dat je van hun afneemt duurzaam gefabriceerd? Investeer eventueel in duurdere leveranciers die jou op de lange termijn meer brengen als het gaat om duurzaamheid.

Investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt vaak nog uitgesteld door ondernemers omdat ze alleen kijken naar de kosten die het meebrengt. Verduurzamen zorgt voor een extra kostenpost, maar vaak levert het op de lange termijn meer op. Afhankelijk van de stappen die jij op het gebied van verantwoord ondernemen uitvoert, zijn een aantal voordelen:

Met jouw aanpassingen verlaag je je impact op het milieu: verandering begint namelijk altijd bij jezelf;

Je verlaagt je energierekeningen;

Je spreekt nieuwe doelgroepen aan die geïnteresseerd zijn in organisaties die hun beleid duurzaam doorvoeren;

Op de lange termijn verdien je je investering terug;

Een bedrijfspand waar meer op het gebied van duurzaamheid in is geïnvesteerd stijgt op de lange termijn in waarde;

Wil je aan de slag met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het verduurzamen van je bedrijfspand? Wij bieden financieringen aan voor zakelijke ondernemers die hun bedrijfspand willen (her)financieren, verduurzamen of verbouwen. Bereken direct wat jij maandelijks betaalt voor de verduurzaming van je pand.

Kies voor een financiering via Financiering-Bedrijfspanden om deze redenen:

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

We helpen je met het herfinancieren van enkele panden tot aan het herfinancieren van vastgoedportefeuilles;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen op het gebied van een verduurzamingshypotheek? Neem contact op.

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.