Maatwerk energieadvies: wat zijn de voordelen?
Het is als ondernemer niet meer de vraag of, maar wanneer je gaat verduurzamen. Je investeert in duurzame middelen, verduurzaamt het productieproces en maakt je pand toekomstproof. Wel zo belangrijk: je draagt niet alleen je steentje bij aan het milieu, het zorgt er ook voor dat je op de lange termijn geld bespaart. Het energielabel van je pand verbetert, waardoor de maandelijkse kosten lager worden en de waarde van het pand wordt verhoogd. Maar welke energiebesparende maatregelen hebben de grootste impact voor jouw bedrijfspand? Met een maatwerk energieadvies kom je erachter.
Wat houdt een maatwerk energieadvies in?
Om je bedrijfspand te verduurzamen, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de huidige situatie. Zo wil je onder andere weten welk energielabel je pand op dit moment heeft. Naast apparaten en voertuigen hebben namelijk ook panden een energielabel. Dit label geeft de mate van energieverbruik van het pand aan. Energielabel A is het meest – en G is het minst energiezuinig.
Een maatwerkadvies energiebesparing geeft aan welk energielabel je pand heeft en welke maatregelen je kunt doorvoeren. Dit rapport heette vroeger het EnergiePrestatieAdvies (EPA). Zo’n maatwerk energieadvies wordt opgesteld door een erkende energieadviseur.
Welke maatregelen staan er in zo’n maatwerk energieadvies?
Zoals de naam al verraadt, is het een energieadvies op maat. Dat betekent dat de maatregelen afhankelijk zijn van je huidige situatie. We geven je graag een opsomming van mogelijke maatregelen die in zo’n maatwerk energieadvies staan:
- Investeren in dak-, gevel-, of vloerisolatie
- Huidige ramen vervangen met HR++ glas
- Kierdichting voor bestaande ramen
- Warmtepomp installeren (hybride of lucht-water warmtepomp)
- De traditionele CV vervangen door vloerverwarming (eventueel in combinatie met warmtepomp)
- Zonnepanelen op het dak plaatsen
- Zonneboiler installeren
In zo’n maatwerkadvies energiebesparing staat per geadviseerde maatregel wat de benodigde investering is, wat de moeilijkheidsgraad qua toepassing is, of en hoeveel subsidie je kunt aanvragen, wat de maandelijkse kostenbesparing en wat de terugverdientijd in jaren is. Met zo’n energieadvies op maat kun je zelf bepalen welke maatregelen voor jouw situatie werken en wat het je op de lange termijn oplevert.
De voordelen van een energieadvies op maat
Goed voor het milieu én je portemonnee. Dit zijn de voordelen als je de maatregelen uit het energieadvies doorvoert:
- Je bespaart direct geld: je maandelijkse energiekosten dalen omdat het energie-rendement verbetert.
- Met isolerend glas heb je geen last meer van koude trek.
- Doordat je pand minder CO2 uitstoot, draag je bij aan een beter milieu.
- Je pand wordt meer waard.
- Mogelijk een lagere hypotheekrente door verbeterd energielabel, waardoor je kunt herfinancieren.
Zelf energiebesparende maatregelen doorvoeren?
Voor de voorgestelde maatregelen heb je een vakman nodig die deze maatregelen doorvoert. Op die manier kun je namelijk aanspraak maken op verschillende subsidies. Daarnaast kun je zelf een aantal energiebesparende maatregelen voor jouw pand doorvoeren, zoals:
- Tochtwering aanbrengen
- Kranen vervangen voor waterbesparende kranen
- Radiatorfolie aanbrengen
- Lampen vervangen door LED-lampen
- Slimme thermostaat die alleen werkt op het moment dat er mensen aanwezig zijn in je pand
Een financiering nodig om je pand te verduurzamen?
De maatregelen uit het energieadvies leveren maandelijks direct kostenbesparingen op. Maar om deze maatregelen door te voeren, moet je eerst in deze middelen investeren. Investeer je nu, dan kun je een deel van de investering terugkrijgen via duurzame subsidies zoals de EIA, SDE++ of MIA\VAMIL. Heb je de benodigde investering op dit moment niet op je rekening staan? Dan kun je via Financiering-Bedrijfspanden een verduurzamingshypotheek afsluiten.