Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek wordt vaak gebruikt om een tijdelijke financiële kloof te overbruggen in de particuliere huizenmarkt. Hiermee kan een nieuwe woning worden aangekocht, terwijl de oude woning nog niet is verkocht. Het stelt huiseigenaren in staat om de aankoop van een nieuwe woning te financieren voordat ze de opbrengst van de verkoop van hun huidige woning ontvangen. Maar wist je dat je een dergelijke constructie ook kan toepassen voor de aankoop van je zakelijke panden? We vertellen je op deze pagina meer over de zakelijke overbruggingshypotheek.

Wat is een zakelijke overbruggingshypotheek?

Een zakelijke overbruggingshypotheek wordt ook wel een overbruggingskrediet, handelsfinanciering of overbruggingslening genoemd. Je bent misschien wel bekend met de term ‘huizen flippen’: je koopt een pand aan, je verbouwt of transformeert het en wilt deze vervolgens met winst verkopen. Je ziet dit nu met name in de vorm van transformatieprojecten waar kantoor- of winkelpanden worden verbouwd tot woningen. De zakelijke overbruggingshypotheek helpt hierbij. Het is dus een tijdelijke financiering voor vastgoedondernemers die woningen, beleggingspanden en/of commercieel vastgoed willen aankopen en vervolgens verkopen.

Hoe werkt deze overbruggingshypotheek?

Als vastgoedondernemer wil je meer uit je vermogen halen. Spaarrentes op banken zijn relatief laag en je wilt niet op één paard wedden. Daarom kijk je naar verschillende manieren om je vermogen veilig te stellen of te laten groeien. Een voorbeeld daarvan is vastgoed in waarde laten toenemen.

Deze overbruggingshypotheek is een tijdelijke financiering waarmee je het vastgoed kunt aankopen, verbouwen of verduurzamen (waardoor het in waarde toeneemt) en binnen drie jaar weer door te verkopen met winst. Je kan er ook voor kiezen om de woning aan te houden en te verhuren. Belangrijk is hierin wel dat het pand ook daadwerkelijk een woonbestemming verkrijgt. Afhankelijk van je financiële situatie, looptijd, LTV/LTC, type vastgoed en de locatie van het onderpand, kun je tot 80% van de aankoopsom en 100% van de verbouwing laten financieren.

Vastgoed met winst verbouwen en verkopen met een overbruggingslening

Investeren in vastgoed heeft voor veel vastgoedmagnaten windeieren gelegd, maar het is geen recept tot gegarandeerd succes. Marktrisico, wijzigingen in regelgeving, inflatie, extra onderhoudskosten, verhuur- en leegstandsrisico zijn een aantal zaken die je winst drukken. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet voordat je huizen gaat aan- en verkopen met een overbruggingshypotheek. We leggen je in een aantal stappen uit hoe je hiermee aan de slag gaat.

Stap 1: Bepaal je doel en strategie

Voordat je gaat rondneuzen bij de lokale makelaar of Funda In Business, is het eerst belangrijk dat je een doel en de strategie bepaalt. Wil je een bestaand bedrijfspand verduurzamen of kies je ervoor een vervallen woning – die je voor een habbekrats hebt aangeschaft – een flinke make-over te geven? Breng dit in kaart voordat je de jacht op het perfecte pand opent.

Stap 2: Bepaal budget en locatie

Op basis van het verwachte rendement kan je je budget bepalen. Voor de aankoop van je pand, maar ook voor de verwachte verbouwingskosten. Vergelijk op basis van je budget ook verschillende locaties en wat je hiervoor kunt krijgen.

Stap 3: Zoek gericht naar het juiste pand

Soms kom je erachter dat je wensen niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid. Of je eisen veranderen naarmate je meer ervaring opdoet. Richt niet gelijk al je pijlen op het eerste, beste pand. Bezoek meerdere locaties en soorten panden, zeker als het je eerste investering wordt.

Naast de lokale makelaar en sites zoals Funda, is het juist ook interessant om te zoeken naar panden die nog niet op de markt zijn. Dit doe je door te netwerken met bestaande vastgoedspecialisten. Heb je je wensen al inzichtelijk en zoek je naar een specifiek pand? Neem contact op met ons en wij koppelen je graag aan de juiste personen in ons netwerk.

Stap 4: Bepaal je maandelijkse lasten

Wil je een pand of woning aankopen met een overbruggingsfinanciering? Dan is het niet alleen handig om te weten wat je ongeveer kunt lenen, maar ook wat je maandelijks aflost en wat je aan rentekosten betaalt. Via deze tool kan je dat zelf berekenen. Verstuur je daarna je aanvraag, dan geven we op basis van je financieringsaanvraag vrijblijvend informatie over het type financiering dat het beste past bij jouw wensen en eisen.

Een overbruggingshypotheek via Financiering-Bedrijfspanden

Sta je aan de start van een vastgoedavontuur en zoek je naar manieren om een zakelijk pand te financieren? Bij Financiering-Bedrijfspanden.nl bemiddelen zoeken we de juiste (vastgoed)financier voor jouw situatie. Omdat we niet samenwerken of commissies ontvangen bij specifieke partijen, kunnen we jou voorzien van transparant en eerlijk advies. Zodat jij de beste zakelijke (overbruggings)hypotheek ontvangt tegen de beste voorwaarden. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.