Overbruggingskrediet

‘Huizen flippen’: een term die je ongetwijfeld weleens voorbij hebt horen komen. Er wordt een huis aangekocht, opgeknapt en vervolgens met winst verkocht. Een overbruggingskrediet helpt daarbij. Op deze pagina vertellen we hoe deze financiering precies werkt.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke financiering voor vastgoedondernemers die woningen, beleggingspanden en/of commercieel vastgoed willen aankopen en vervolgens (met winst) weer willen doorverkopen. Ook voor transformatieprojecten kan een overbruggingsfinanciering interessant zijn. Een overbruggingskrediet wordt vaak ook wel een handelsfinanciering, zakelijke overbruggingshypotheek of overbruggingslening genoemd.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Als (beginnend) vastgoedondernemer wil je meer uit je vermogen halen. Het rendement op spaarrekeningen is laag en je wilt je vermogen op meerdere manieren veilig stellen. Investeren in vastgoed is een manier waarmee je meer rendement haalt.

Waarschijnlijk heb je een bestaande hypotheek op je eigen privéwoning lopen. En heb je niet voldoende spaargeld om een tweede woning aan te kopen. Het overbruggingskrediet is een tijdelijke financiering waarmee je een tweede woning kunt aankopen om op te knappen en door te verkopen. Doorgaans moet je die woning binnen drie jaar weer doorverkopen met een dergelijke financiering.

Een huis flippen met een overbruggingskrediet

‘Een huis flippen’ klinkt als een snelle manier om geld te verdienen. Net als bij de meeste zaken is dit geen quick win naar succes. Een goede voorbereiding is het halve werk. Je moet je eerst goed verdiepen in de vastgoedmarkt en de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen voordat je dit serieus overweegt. We vertellen waaraan je moet denken voordat je aan de slag gaat met de aanvraag van een overbruggingskrediet:

Stap 1: Bepaal je doel

Ga je investeren in vastgoed, dan is het doel om je vermogen veilig te stellen en/of te laten groeien. Daarvoor moet je winst maken. Hoe ga je die winst behalen? Er zijn verschillende manieren waarop je winst kunt maken in de vastgoedmarkt. Door een woning op te knappen en door te verkopen, één grote woning te splitsen in twee kleinere woningen of door een tweede woning te kopen voor de verhuur. Bepaal je doel en maak het concreet: wat wordt het verwachte rendement en binnen hoeveel jaar wil je dat behalen?

Een duidelijke berekening maken? Check de maandlasten van een overbruggingskrediet via onze rekentool.

Stap 2: Bepaal je doelgroep

Weet je wat je doel is, dan kun je je doelgroep bepalen. Een zakelijk pand flippen vraagt om een andere aanpak dan een gezinswoning verbouwen.

Stap 3: Kies de locatie

Op de vastgoedmarkt is de locatie van een object enorm belangrijk. Richt je je op gezinnen, dan wil je een woning vinden in een kindvriendelijke buurt. Terwijl je in je zoektocht naar zakelijke panden misschien liever richt op een industrieterrein als locatie. Onderzoek – op basis van doel en doelgroep – de verschillende locaties en kijk ook naar verschillende locaties door het hele land. Logischerwijs is de investering in de Randstad hoger dan een plaats in het hoge noorden.

Stap 4: Bepaal de eisen en je budget

Heb je een duidelijk plan waarop je je richt en waaraan de locatie moet voldoen, dan kun je de specificaties van het vastgoedobject bepalen. Een aantal zaken waarmee je rekening mee moet houden voordat je een woning aankoopt:

  • Erfpacht
  • De uitstraling
  • Bruikbaarheid
  • Vergunningen
  • Het energielabel
  • De bereikbaarheid
  • Het woonoppervlak
  • Parkeergelegenheid
  • Het bestemmingsplan
  • Brandveiligheid van het pand
  • Gemeentelijke aanschrijvingen
  • De financieringsmogelijkheden
  • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw

Ook is het belangrijk om een budget vast te stellen. Wordt het object duurder of komen er onverwachte kosten bij, dan daalt de winst. Daarnaast moet je rekening houden met eigen inleg: je kunt de aankoop van een dergelijk pand niet 100% laten financieren met een overbruggingskrediet. Een deel van de aankoopwaarde zul je zelf moeten financieren. Plus kosten koper. Bereken via onze website wat je ongeveer zelf moet inleggen plus de verwachte maandelijkse lasten.

Je overbruggingskrediet regelen via Financiering-Bedrijfspanden

Je hebt je verdiept in de vastgoedmarkt en hebt de risico’s afgewogen tegen de winsten. Je wilt investeren in vastgoed maar hebt daarvoor niet de volledige financiële middelen. Bij de zoektocht naar de juiste financier zie je door de bomen het bos niet meer, verzand je in de verschillende voorwaarden en spreek je de ‘taal van de financiers’ niet. Laat ons je hiermee helpen.

Met jarenlange ervaring binnen de vastgoed- en financiële markt kunnen wij je voorzien van advies rondom een overbruggingskrediet, zodat jij een financiering tegen de beste voorwaarden krijgt. Wij werken als onafhankelijke partij samen met financiers, waardoor we jou kunnen voorzien van eerlijk en transparant advies. Kies je voor een overbruggingskrediet via Financiering-Bedrijfspanden, dan kies je voor de volgende zekerheden:

  • Een financieringstraject met korte en heldere tijdslijnen;
  • Een vergelijking bij financiers voor de scherpste rentes en condities;
  • Een vaste expert met onafhankelijk advies gedurende het gehele traject.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor een telefonische kennismaking.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.