Overdrachtsbelasting bedrijfspand
Zakelijk gaat het voor de wind. Zo goed zelfs, dat je overweegt een eigen bedrijfspand aan te kopen. Je hebt lang genoeg een zakelijke ruimte gehuurd, je weet dat je de investering uiteindelijk terugverdient en bouwt hiermee meer eigen vermogen op. Of je wilt een bedrijfsruimte aankopen voor de verhuur. Bij de aankoop hiervan krijg je te maken met allerlei kosten die je uit eigen zak moet betalen: denk aan een deel eigen vermogen voor de aankoop, een taxatierapport, kadasterkosten en de overdrachtsbelasting van het bedrijfspand. Op dat laatste onderwerp gaan we dieper in: want wat is het precies en hoeveel betaal je aan overdrachtsbelasting op een zakelijk pand?
Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven op de overdracht van onroerend goed. Dit gebeurt zowel voor bestaande woningen als voor bedrijfspanden. Deze belasting wordt berekend als percentage over de waarde van het pand en wordt doorgaans door de koper betaald.
Hoeveel overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand betaal je?
De regels voor woningen en bedrijfspanden zijn hierin verschillend. Vanaf 2023 is de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden (en vakantiewoningen) verhoogd in Nederland – op dit moment betaal je 10,4% over de waarde. Koop je bijvoorbeeld een bedrijfspand voor 300.000 euro? Dan betaal je 31.200 euro aan overdrachtsbelasting. Dit bedrag moet je zelf financieren. Je kunt dit dus niet opnemen in je zakelijke hypotheek. Koop je een nieuwbouw bedrijfspand? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.
Overige kosten koper
De overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand valt onder de ‘kosten koper’ (k.k.). Dit zijn extra kosten bovenop de aankoopsom van het bedrijfspand. Bij de aankoop van een bedrijfspand moet je rekening houden met de volgende kosten:
- Overdrachtsbelasting bedrijfspand: momenteel 10,4% van de aankoopsom
- Notaris-, taxatie- & kadasterkosten: ongeveer 3.000 euro eenmalig
- Makelaarskosten: Als je samenwerkt met een aankoopmakelaar, betaal je doorgaans een commissie of vergoeding. Over het algemeen betaal je hiervoor tussen de 1% en 2,5% van de aankoopsom.
- Hypotheekadviseur: schakel je een hypotheekadviseur of tussenpersoon in voor het afsluiten van een lening, dan betaal je daar een commissie of vergoeding voor. Bij Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro excl. BTW bij aanvang en vervolgens 1% (excl. BTW) over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro.
Rekenvoorbeeld kosten koper
Naast de overdrachtsbelasting, krijg je te maken met veel extra kosten bij de aankoop van een bedrijfspand. Stel, je koopt een bedrijfspand voor 300.000 euro, dan moet je rekening houden met deze extra kosten:
- Notaris-, taxatie- & kadasterkosten: 3.000 euro
- Makelaarskosten: 4.500 euro (obv 1,5%)
- Bemiddeling via Financiering-Bedrijfspanden: 750 euro + 3.000 euro
In dit rekenvoorbeeld ben je voor een bedrijfspand van 300.000 euro ongeveer 11.281 euro kwijt. Koop je een bedrijfspand, dan kun je maximaal 90% van de aankoopsom laten financieren door een zakelijk hypotheekverstrekker. Dat betekent dat je ongeveer 30.000 euro aan eigen geld moet inleggen. Bij een financieringstraject van 300.000 euro heb je dus ongeveer 40.000 euro aan eigen geld nodig.
Heb je onvoldoende eigen middelen voor de financiering van een pand, dan is het slim om in gesprek te gaan met de verkopende partij. In sommige gevallen zijn zij bereid een deel van de koopsom achtergesteld te lenen. Dit betekent dat je dit bedrag niet meer bij externe financier hoeft te lenen.
Benieuwd hoe jouw financiële situatie er precies uit gaat zien? Bereken je kosten via onze gratis calculator.
Waarom kiezen voor Financiering-Bedrijfspanden voor de bemiddeling van mijn financiering?
Als ondernemer kan het lastig zijn om voet tussen de deur te krijgen bij de traditionele (zakelijke) hypotheek verstrekkers als de banken. De voorwaarden zijn voor jouw situatie te streng, of je spreekt de taal van financiers niet. Daarnaast kost het je dagen werk om de beste financiering te vinden tegen de beste voorwaarden. Kostbare tijd die je eigenlijk wil besteden in het leiden van je bedrijf.
Besteed daarom je financieringstraject uit bij ons. Door onze jarenlange ervaring binnen het bankwezen én de financieringsmarkt, hebben we een groot netwerk aan hypotheekverstrekkers opgebouwd. We werken onafhankelijk samen met banken en andere financiers. We ontvangen geen commissies, waardoor we eerlijk en transparant advies geven.
Benieuwd hoe zo’n financieringstraject eruitziet? Neem contact op en maak vrijblijvend kennis met ons.