Rente zakelijke hypotheek
Ga je een bedrijfspand kopen om je bedrijfsactiviteiten uit te breiden, te verhuren als commercieel vastgoed of om te verduurzamen en daarna weer door te verkopen met winst? Dan moet je nadenken over de financiering ervan. Ga je de aankoop volledig financieren met eigen middelen, werk je samen met een investeerder of heb je een zakelijke financiering nodig? Op deze pagina vertellen we hoeveel rente je over een zakelijke hypotheek betaalt.
Waarvoor kun je een zakelijke hypotheek gebruiken?
Er zijn verschillende redenen om een zakelijke hypotheek af te sluiten. De twee belangrijkste redenen zijn om een bedrijfspand aan te kopen of een pand te verduurzamen.
Bedrijfspand kopen
Ben je op zoek naar een eigen kantoorruimte, wil je de productie opschalen of commercieel vastgoed kopen voor de verhuur? De kans is groot dat je het niet volledig met eigen geld kan of wil financieren. Door een deel van het geld te lenen, kun je meer rendement op je vermogen maken (hefboomeffect). Eenmaal geld geïnvesteerd in stenen, kun je het er namelijk niet meer uit halen.
Bedrijfspand verduurzamen
Verduurzamen wordt voor veel ondernemers steeds belangrijker. En in sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk. Zo moeten bedrijfspanden met meer dan 100m2 oppervlakte minimaal energielabel C bezitten. Daarnaast wordt het aantrekkelijker gemaakt om te profiteren van fiscale voordelen – door de subsidies die de overheid biedt op het gebied van verduurzaming. Isoleren, HR++ glas of zonnepanelen laten plaatsen? De kans is groot dat je met een van de duurzame subsidies belastingvoordeel hebt. Maar om daarvan gebruik te maken, moet je eerst vooraf investeren. Door de snelle terugverdientijd is het de investering meestal waard.
Hoe wordt de rente van een zakelijke hypotheek bepaald?
Geld lenen kost geld. Je betaalt namelijk rente over het geleende bedrag. Een vergoeding voor het geld dat jij leent. De hoogte van de rente fluctueert – en dit is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:
- De invloed van de economische situatie
- Vraag en aanbod van zakelijke hypotheken
- Kredietwaardigheid van de aanvrager
- De rentepercentages die de financierder zelf
- Het doel van de financiering
- Hoogte van het financieringsbedrag
- Looptijd van de lening
- Soort rente (vaste rente versus variabele rente)
Hoeveel rente betaal ik over mijn zakelijke hypotheek?
Afhankelijk van de bovenstaande factoren, betaal je (op dit moment) bij de alternatieve financiers ongeveer tussen 6,5% en 7% aan rente over de looptijd. Bij de banken betaal je in situaties van eigen gebruik ongeveer tussen de 5%-6% rente. De actuele rentetarieven bekijk je op deze pagina.
Wil je op dit moment een financiering van 315.000 euro aanvragen met een schuld-marktwaarde verhouding van 90%, rentevaste periode van 10 jaar en looptijd van 20 jaar, dan betaal je maandelijks (bancair) 2.756 euro, waarvan 1.313 euro aan aflossing en 1.444 euro aan rentelasten. Weten wat jij betaalt aan rente? Bereken het in onze rekentool.
Kies je voor vaste of variabele rente bij je zakelijke hypotheek?
Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek heb je de keuze uit vaste of variabele rente. We leggen hieronder de verschillen uit:
Vaste rente
Een financier bepaalt – tot op zekere hoogte – zelf het rentepercentage. Hierin volgen financiers de markt en zij kunnen binnen de kaders van elkaar afwijken. Daarom is het slim om verschillende rentekosten en financiers met elkaar te vergelijken, zodat je profiteert van het beste aanbod. Kies je voor een vaste rente, dan blijft de rente gedurende de hele looptijd hetzelfde. Bij vaste rente weet je waar je aan toe bent en blijven je lasten gelijk.
Variabele rente
Bij variabele rente fluctueren de maandelijkse betalingen. Hierbij wordt de hoogte van de rente bepaald op basis van de markt. Meestal wordt de Euribor hierbij gehanteerd – de benchmark van de financiële markt. Je profiteert hiervan tijdens rentedalingen, maar je gaat ook meer betalen op het moment dat de rente stijgt. Het biedt meer onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Variabele rente biedt wel flexibiliteit waardoor je lening te allen tijde boetevrij mag aflossen of herfinancieren.
De keuze voor een vaste of variabele rente ligt bij jou. We kunnen je hierin niet adviseren, maar de kenmerken wel tegen elkaar afzetten:
Kenmerk | Vaste rente | Variabele rente |
---|---|---|
Rentevastheid | Vaste rente gedurende de looptijd | Rente fluctueert met de markt |
Maandelijkse Betaling | Constant en voorspelbaar | Wisselend, afhankelijk van de marktrente |
Bescherming tegen Stijging | Bescherming tegen stijgende rentes | Geen bescherming, kan stijgen met de markt |
Aanvangsrente | Vaak hoger | Vaak lager |
Flexibiliteit bij Daling | Geen voordeel bij dalende rentes | Voordeel bij dalende rentes |
Financiële Planning | Gemakkelijker te budgetteren | Moeilijker te budgetteren vanwege fluctuaties |
Met welke extra kosten moet je rekening houden als je een bedrijfspand koopt?
Naast de rentekosten van je zakelijke hypotheek zijn er een aantal andere kosten waarmee je rekening moet houden:
- Taxatie-, kadaster- en notariskosten: +/- 3.000 euro
- Overdrachtsbelasting: 10,4% van het aankoopbedrag (geldt niet bij nieuwbouw)
- Evt. kosten van een intermediair op het gebied van financieringen
Zakelijke hypotheken en rentes met elkaar vergelijken?
Als ondernemer wil je doen waar je goed in bent. Daarom heb je helemaal geen tijd om verschillende aanbieders en rentepercentages met elkaar te vergelijken. Daarvoor heb je Financiering-Bedrijfspanden. Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken we verschillende financiers voor jou, met als doel om het beste tarief tegen de beste voorwaarden af te sluiten.
Via onze website kun je globaal je maandelijkse kosten berekenen wanneer je via ons je financiering afsluit. Verstuur je aanvraag, want dan kunnen we een voorstel op maat maken – afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Dit intakegesprek is vrijblijvend. Op het moment dat we aan de slag gaan met vinden van de juiste financiers voor jouw financieringswens, betaal je een aanvangsfee van 750 euro. Daarnaast betaal je – alleen bij een ondertekende hypotheekakte – een succesfee van 1-1,5% over de leensom bij financieringen tot 500.000 euro. Daarboven wordt een maatwerkadvies in overleg bepaald.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?