Vakantiewoning verhuren
Altijd al gedroomd van een vakantiewoning aan de Noordzee of juist de groene natuur? Daar kun je een win-winsituatie van maken: deels de woning verhuren en er zelf ook gebruik van maken. Zo verlaag je de kosten en heb je een relatief goedkoop optrekje voor vakanties in eigen land. Een vakantiewoning verhuren gaat gepaard met verschillende regels en richtlijnen. Op deze pagina vertellen we er meer over.
Mag je zomaar een vakantiewoning verhuren?
In principe mag iedereen een vakantiewoning verhuren in Nederland. Wel zijn er bepaalde richtlijnen waaraan je moet voldoen: niet iedere locatie is geschikt voor verhuur en daarnaast moet je bij sommige gemeenten een vergunning aanvragen. Daarnaast is het belangrijk dat je de voorwaarden van de hypotheekverstrekker checkt voordat je overgaat op aankoop van een vakantiewoning. We vertellen welke stappen belangrijk zijn vóórdat je overgaat op de aanschaf van een vakantiewoning.
Stap 1: Locatie en budget vaststellen
Richt je je op natuurliefhebbers of internationale toeristen die naar de hoofdstad komen voor een stedentrip? Je doelgroep bepaalt je locatie. Daarnaast moet je ook een budget bepalen: een deel van de aankoopsom moet je namelijk zelf financieren. Met onze rekentool bepaal je je budget en kun je gericht zoeken naar een geschikte vakantiewoning.
Stap 2: Controleer regels vanuit de gemeente
De regels rondom vakantiewoningverhuur kunnen per gemeente verschillen. De ene gemeente vraagt alleen om een registratiecode, bij de andere heb je een specifieke vergunning nodig. En op sommige wijken zit een maximum aantal verhuurde vakantiewoningen, om de huurmarkt te reguleren. Raadpleeg eerst de gemeente van de locatie waar je de vakantiewoning wil aanschaffen, voordat je een bod uitbrengt.
Stap 3: Vergelijk hypotheekvoorwaarden
Een vakantiewoning kan veelal gefinancierd worden bij de reguliere hypotheekverstrekkers – maar dan wel met andere uitgangspunten. Meestal kun je een vakantiewoning in Nederland tot maximaal 70% van de waarde laten financieren.
Naast de banken zijn er ook alternatieve (vastgoed)financiers die recreatiewoningen kunnen financieren. Bij de gebruikelijke verhuurhypotheek-verstrekkers kunnen dergelijke objecten vaak niet gefinancierd worden. Zij werken namelijk met producten die gebaseerd zijn op huurovereenkomsten. Als onafhankelijke adviseur kijken we met je mee en adviseren we de beste financiering – op basis van jouw wensen en de voorwaarden.
Welke kosten heb ik bij de aanschaf van een vakantiewoning?
Met een (verhuur)hypotheek kun je een deel van de aankoopsom laten financieren. Maar je hebt in alle gevallen ook eigen geld nodig – en daarnaast heb je te maken met extra kosten. Hieronder sommen we op met welke kosten je rekening moet houden:
Eigen inleg
Afhankelijk van het doel en je financiële situatie, kun je zo’n 70% van de marktwaarde gefinancierd krijgen. Dat betekent dat je nog zo’n 30% plus kosten koper zelf moet inleggen.
Overdrachtsbelasting
Koop je een bestaande vakantiewoning over? Dan betaal je 10,4% over de aankoopsom aan overdrachtsbelasting.
Taxatie-, kadaster- en notariskosten
Bij de aanschaf van een (tweede) woning betaal je taxatie-, kadaster- en notariskosten. De precieze kosten zijn afhankelijk per situatie, maar houd rekening met ongeveer 3.000 euro.
Kosten voor een hypotheekadviseur
Financieringsvoorwaarden vergelijken kost veel tijd. Daarnaast is het lastig om – als je de taal van financiers niet spreekt – moeilijk om de juiste financiering te krijgen. Een hypotheekadviseur of intermediair helpt je hierbij. De bemiddelingskosten van Financiering-Bedrijfspanden bedragen 750 euro bij aanvang en 1% succesfee bij afronding bij financieringen tot 500.000 euro.
Vermogensbelasting
Over een vakantiehuis betaal je vermogensbelasting en de hypotheekrente is niet aftrekbaar – in tegenstelling tot een eigen woning. Dat komt omdat je eigen woning in Box 1 valt en een vakantiewoning in Box 3. De huurinkomsten hieruit zijn onbelast.
Verzekeringen en onderhoud
Daarnaast betaal je een maandelijks bedrag aan verzekeringen en sporadisch onderhoud. Neem dit mee in je begroting. Bereken wat je maandelijks kwijt bent aan de financiering van een vakantiewoning in onze rekentool en verstuur vrijblijvend je aanvraag voor een eerste kennismaking.
Hou daarnaast rekening met beheersvergoedingen als de woning onderdeel is van een vakantiepark. Deze afdracht kan liggen op zo’n 50% van de inkomsten als het volledige beheer uit handen is gegeven.
Een vakantiewoning aanschaffen met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden?
Kies je voor een financieringstraject van Financiering-Bedrijfspanden, dan kun je rekenen op de volgende voordelen:
- Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden
- Je krijgt een vaste adviseur tijdens het gehele financieringstraject
- Je ontvangt de scherpste financierings offertes voor je bedrijfspand
- Volledige ondersteuning en advies bij het verduurzamen van je bedrijfspand
- Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven en voorwaarden
- Wij zijn de vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers