Vastgoed in Spanje

Steeds meer Nederlanders maken de grote trek naar het zuiden: naar schatting bezitten meer dan 150.000 Nederlanders één of meer woningen in Spanje. Politieke omstandigheden, verscherpte huurregels in Nederland, het klimaat en lage huizenprijzen zorgen ervoor dat vastgoed in Spanje aankopen in Nederland steeds populairder wordt. Op deze pagina vertellen we meer over vastgoed (voor de verhuur) aanschaffen in Spanje.

Waar moet je aan denken als je vastgoed in Spanje aanschaft?

Voordat je je krabbel onder het Spaanse koopcontract zet, gaan er nog een aantal zaken aan vooraf. Want waar begin je? Je bent misschien wel bekend met de Nederlandse huizenmarkt, maar in Spanje gaat het er iets anders aan toe. We zetten de belangrijkste zaken op een rij waar je aan moet denken als je vastgoed in Spanje aankoopt.

#1: Meerdere makelaars voor één woning

De woningmarkt in Spanje is minder oververhit. Maar omdat de huizenprijzen een stuk lager liggen, kun je alsnog alsnog concurreren met andere geïnteresseerden. Niet alleen met kopers, ook met makelaars. In Spanje kan één woning meerdere makelaars hebben.

Jij bent van jouw verkoopmakelaar misschien de enige klant, maar een andere verkoopmakelaar heeft misschien ook wel potentiële kandidaten voor dezelfde woning. Daarnaast kun je in een belangenconflict verwikkeld raken als je met meerdere makelaars samenwerkt. Onze tip is daarom ook om met één (Spaanse) makelaar samen te werken waar je een goed gevoel bij hebt.

#2: Verhuurlicenties

Wil je vastgoed in Spanje kopen voor de verhuur? Dan heb je een verhuurlicentie nodig. In grote steden zoals Barcelona en Valencia leggen gemeenten de verhuurlicenties aan banden vanwege het woningtekort. Controleer dus eerst via de gemeente, advocaat of makelaar of je een verhuurlicentie kunt krijgen.

#3: ‘Rustic’ of ‘Urban’ land?

Grofweg zijn er twee soorten bestemmingsgrond waar je Spaanse vastgoed op kan staan: rustic of urban land. Rustic land is agrarische grond – en banken willen doorgaans hiervoor minder financieren. Geen probleem als je veel eigen geld inlegt – maar als je een groot deel van je vastgoed in Spanje wil financieren met een hypotheek, is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Ook kunnen gemeenten moeilijker doen met het uitgeven van verhuurlicenties voor rustic land.

#4 Je hebt een advocaat nodig bij het aankoopproces

In tegenstelling tot investeren in vastgoed in Nederland, moet je in Spanje samenwerken met een advocaat of gestor (juridisch medewerker) in het aankoopproces. Als er schulden op het huis zitten, neem je die als koper automatisch over. Ook is het belangrijk dat het aantal meters in het kadaster overeenkomt met de ‘nota simple’. Dit controleert een advocaat voor je – en is onmisbaar in het hele aankoopproces.

#5 Traditionele banken financieren tot 70%

Je kunt via enkele Spaanse banken een hypotheek krijgen om je vastgoed in Spanje te financieren. Let op: je krijgt als niet-resident maximaal 70% gefinancierd over de aankoop- of taxatiewaarde (het laagste bedrag). Nederlandse banken financieren geen vastgoed in Spanje – wel kun je de overwaarde van je huidige woningen gebruiken om in Spanje te investeren. Houd er dus rekening mee dat je minimaal 30% van de koopsom zelf moet financieren – plus de Kosten Koper. Wil je daar meer over weten? Neem contact op en wij brengen je in contact met de juiste contactpersonen.

#6 De regels per regio verschillen

In Nederland heb je dezelfde regels rondom vastgoed kopen door het hele land. Toegegeven, de ene gemeente vraagt een vergunning voor de verhuur van een woning (of meldingsplicht), maar daar houden de verschillen op. In Spanje wordt het je wat lastiger gemaakt. Iedere autonome regio (dat zijn er 17 in totaal) heeft z’n eigen regels. En zo komt het dus voor dat je met andere regels te maken krijgt. De hoogte van de overdrachtsbelasting kan afwijken en in Andalusië heb je bijvoorbeeld een ‘AFO’ nodig om de woning te legaliseren. Werk daarom met een specialist uit de regio samen om verwarring te voorkomen.

#7 Kosten Koper van vastgoed in Spanje

Net als in Nederland, komen er nog kosten bovenop de aankoopwaarde van je woning. Deze kosten worden niet meegenomen in het financieringsbedrag en betaal je dus met eigen geld. Dit wordt ‘Kosten Koper’ genoemd. In Spanje moet je rekening houden (dit kan per regio verschillen) met de volgende kosten:

  • 10% overdrachtsbelasting bij bestaande bouw over verkoopprijs
  • 1-5% makelaarskosten bij aankoop over verkoopprijs
  • 1-1,5% advocaatkosten over verkoopprijs
  • 0,1-1% notariskosten bij tekenen van definitieve koopcontract over verkoopprijs
  • 500 euro voor een taxatierapport via de bank (verplicht bij financiering via bank)
  • Andere kosten zoals hypotheekadviseur en bouwkundige keuring zijn optioneel

Hulp nodig bij de aankoop van vastgoed in Spanje?

Met onze jarenlange ervaring binnen het bankwezen, meer dan vier jaar ervaring als financieel advieskantoor én de afronding van succesvolle projecten op het gebied van financieringen – kunnen wij je helpen met je financieringswens.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur breiden we onze werkzaamheden uit naar het buitenland – waar we samenwerken met partners. Om je te helpen vastgoed aan te kopen in bijvoorbeeld Spanje, Curaçao of België. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.