Vastgoedinvesteringen

Vastgoedinvesteringen: steeds meer mensen verdiepen zich erin. De wereldwijde pandemie, de oorlog in Oost-Europa en de angst voor een nieuwe, financiële crisis. Een reeks aan gebeurtenissen die ervoor zorgen dat meer mensen dan ooit bezig zijn met vermogen (her)verdelen en manieren zoeken om het veilig te stellen. Vastgoedinvesteringen zijn een goede manier om vermogen op te bouwen op de lange termijn. Mits je het goed aanpakt. Op deze pagina vertellen we meer over vastgoedinvesteringen en hoe je begint.

Wat zijn vastgoedinvesteringen?

Vastgoedinvesteringen zijn er in verschillende vormen. Je investeert in vastgoed (een pand of woning) met als doel hier rendement uit te halen voor de lange termijn. Dit kan door passief te beleggen in vastgoedfondsen of door meer controle uit te oefenen met de aankoop van een bedrijfspand voor je eigen onderneming of de aankoop van een beleggingspand (woning of zakelijk) voor de verhuur. Je kunt rendement halen door de waarde van het pand te laten stijgen (en later weer te verkopen), de productie van je bedrijf op te schalen in een groter pand of door maandelijkse huurinkomsten van de huurder te ontvangen.

Hoe maak je een vastgoedinvestering succesvol?

Heb je een bepaald doel (rendement halen uit je vastgoedinvestering), dan wil je dat plan zo snel mogelijk in werking zetten. Het is verleidelijk om mee te gaan in tijdelijke trends. Maar ook risicovol. Om je vastgoedinvesteringen succesvol te maken, is het belangrijk om kritisch te zijn op het object dat je koopt en dit aan te laten sluiten op jouw doelen. Een bepaald type vastgoed, rendement of gunstige aankoopsom zijn voorbeelden van dergelijke doelen. Kies je vastgoedobject op basis van je doelen en visie voor de lange termijn: daarmee maak je de grootste kans om successen te boeken.

5 stappen om te starten met vastgoedinvesteringen

Wil je vermogen op de lange termijn laten groeien en wil je serieus aan de slag met investeren in vastgoed? Aan de hand van deze 5 stappen pak je dat aan:

Stap 1: Formuleer je doelen en bepaal de criteria

Voordat je begint met zoeken naar de juiste panden voor je vastgoedinvestering, wil je eerst je doel bepalen. Wat is de reden om een pand aan te kopen? Wil je een woning verhuren aan jonge stellen of wil je een winkelpand kopen voor de verhuur? We hoeven je niet uit te leggen dat je in deze 2 gevallen op zoek moet naar heel verschillende panden. Breng daarom eerst je doel en doelgroep in kaart, zodat je gerichter kunt zoeken naar een geschikt vastgoedobject. Bepaal ook andere criteria waaraan je vastgoedinvestering moet voldoen. Van locatie tot de grootte van het pand en van het energielabel tot het bestemmingsplan.

Stap 2: Maak een planning

Duidelijk wat je nodig hebt? Breng dan in kaart wat er allemaal nodig is om de verkoop te realiseren. Je moet op zoek naar de juiste objecten en wilt misschien een makelaar aanhaken in het proces.

Stap 3: bereken het beoogde rendement

Het doel van je vastgoedinvesteringen is om je vermogen op de lange termijn te laten groeien. Daarom wil je niet blind ergens instappen, maar vooraf inschatten hoeveel rendement je behaalt met deze investering. Hoeveel rendement je behaalt hangt af van verschillende factoren, waaronder het type vastgoed. Pak je het goed aan, dan kan je jaarlijks zo’n 5-6% aan rendement uit je vastgoed halen.

Stap 4: breng mogelijke risico’s in kaart

Door risico’s vooraf in kaart te brengen en je er beter op voor te bereiden. Sommige risico’s kun je zelf beperken door samen te werken met specialisten en niet in te springen op bepaalde trends. Daarnaast zijn er een aantal risico’s die je niet zelf in de hand hebt, denk aan:

  • Pandemie
  • Leegstand
  • Een economische crisis
  • Veranderende regelgeving
  • Tegenvallend bedrijfsresultaat
  • Hogere rentes op financieringen

Breng de belangrijkste risico’s in kaart en maak een worst- en best case scenario. Hoelang kun je de financiële druk aan zonder inkomen? Als je die informatie hebt, kun je al vroeg hierop anticiperen en grotere (financiële) risico’s voorkomen.

Stap 5: Bepaal je financieringsbehoefte

Voor vastgoedinvesteringen heb je eigen geld nodig. Vastgoed financieren zonder eigen geld is in de meeste gevallen onmogelijk. Hoeveel geld je nodig hebt, hangt af van de hoogte van de vraagprijs, het type vastgoed en je eigen financiële situatie. Wil je een pand verhuren, dan wordt er meestal tussen de 60-75% gefinancierd op basis van de marktwaarde in verhuurde staat. Bij een verhuurhypotheek kan dit oplopen tot 80 of 85% financiering van de marktwaarde in verhuurde staat. Dit is exclusief kosten koper (doorgaans zo’n 10-15% van de aankoopwaarde). Op onze website kun je de financiering berekenen en de maandelijkse lasten bepalen.

Waarom je vastgoedinvestering laten investeren via Financiering-Bedrijfspanden?

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.