Je woning verhuren aan expats: mag dat zomaar?

Het gaat je financieel voor de wind of je zoekt een extra bron om meer inkomen te genereren. De kans is groot dat de optie om te investeren in vastgoed al een keer je gedachten heeft gepasseerd. Misschien heb je zelfs al een plan klaarliggen mét bijbehorende doelgroep: je wilt een huis verhuren aan expats. Mag je zomaar een huis verhuren? En met welke regels krijg je te maken? We vertellen er meer over op deze pagina.

Mag je zomaar een huis verhuren aan expats?

Voordat je een bod op een huis doet, is het belangrijk om eerst in de regels te duiken van de hypotheekverstrekker. De kans is groot dat – als je kiest voor een woonhypotheek – je je huis niet mag verhuren. Het levert voor de hypotheekverstrekker extra risico op. Wanneer je wilt verhuren (aan expats), moet je een verhuurhypotheek aanvragen. Doe je dat niet en ga je illegaal je huis verhuren, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Je ontvangt misschien een boete of moet in één klap de hypotheeksom afbetalen.

Daarnaast gelden er in sommige gemeenten aanvullende regels rondom woningverhuur. Je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig. Met onze 5 tips kun jij je woning zorgeloos verhuren aan expats:

Tips rondom verhuren aan expats

Tip 1: Check de regels van je gemeente en VvE

Doorgaans mag iedereen z’n huis verhuren aan expats, maar soms heb je te maken extra regels. Sommige gemeenten vragen om een vergunning voordat je je huis onderverhuurt. Woon je in een appartementencomplex? Check dan ook de regels van de VvE rondom dit onderwerp.

Tip 2: Stel een huurcontract op

Duidelijkheid vooraf voorkomt geschillen achteraf. Expats werken vaak (tijdelijk) in het buitenland en willen daarom voor een bepaalde periode huren. Verhuur je je woning maximaal 2 jaar, dan ontvangt de huurder geen huurdersrechten. Verhuur je je woning langer, dan krijgt de huurder bepaalde rechten en kun je het huurcontract niet zomaar beëindigen. Maak daarom een huurcontract waarin de huurperiode en de einddatum worden benoemd. Leg ook andere regels vast-  waaronder het wel of niet houden van huisdieren, wie opdraait voor de kosten voor gas, water, licht en afspraken rondom onderhoud. Deel de regels ook in het Engels, zodat je zeker weet dat de expat de regels begrijpt.

Tip 3: Vraag borg vooraf

Het is gebruikelijk om voor aanvang van het huurcontract borg te vragen. Dit is een à twee maanden aan huurkosten. Ontstaat er schade aan het meubilair door schuld van de huurder? Dan kun je dit inhouden van de borg en draai je niet zelf voor de kosten op. Maak vooraf foto’s van de inboedel en neem de borg op als regel in het huurcontract.

Tip 4: Zorg dat de woning gemeubileerd is en voorzien van de juiste apparatuur

Een expat die tijdelijk een woning huurt, wil niet zelf winkels afstruinen om apparatuur of meubels aan te schaffen. Zorg daarom dat je woning voorzien is van alle gemakken: van snelle wifi tot een wasmachine en van een koffiezetapparaat tot oven.

Tip 5: Check de polis van je opstal- en inboedelverzekering

Sommige verzekeraars bieden geen dekking wanneer je je woning onderverhuurt. Check daarom de polis van je verzekeraar of laat je huurder een eigen inboedel- en opstalverzekering afsluiten.

Hulp nodig bij de financiering van een verhuurwoning? [h2]
Investeren in een verhuurde woning, maar krijg je de financiering niet helemaal rond? Wij helpen je graag met de aanvraag van een (verhuur)hypotheek. Bereken via onze tool je maandelijkse lasten en vraag vrijblijvend advies aan. Kies je voor een financiering van Financiering-Bedrijfspanden, dan kies je voor de volgende zekerheden:

  • Een lening met lineaire aflossing met een maximale looptijd van 20 jaar.
  • Een financieringstraject met korte en heldere tijdslijnen.
  • Een vergelijking bij financiers voor de scherpste rentes en condities.
  • Een vaste contactpersoon die onafhankelijk advies geeft tijdens het hele traject.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.