Verhuurhypotheek

Investeren in vastgoed wint aan populariteit. Het levert over het algemeen meer rendement op dan spaargeld op de rekening, het zorgt voor een maandelijkse inkomstenbron doordat je huurinkomsten ontvangt en je vermogen spreidt, waardoor je de risico’s verlaagt. Mits je het goed aanpakt. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat je doet en hoe je alles uit je investering haalt. En heb je al bedacht hoe je dat vastgoed gaat financieren? Misschien biedt een verhuurhypotheek de uitkomst. Op deze pagina vertellen we alles over investeren in vastgoed en de financiering ervan.

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een specifieke hypotheek die speciaal is ontworpen voor mensen die vastgoed willen kopen, met als doel het te verhuren. Het verschilt van een traditionele hypotheek doordat het de verhuurinkomsten uit het pand als onderpand gebruikt in plaats van de inkomsten van de koper zelf. Hiermee kun je, naast de hypotheek van je eigen huis, een extra hypotheek afnemen voor het financieren van vastgoed. Benieuwd hoe dat werkt? Onze vastgoedexperts vertellen je er graag meer over.

Hoe werkt een verhuurhypotheek belastingtechnisch?

Ben je van plan om je spaargeld een nieuwe bestemming te geven door te investeren in een tweede woning of vakantiehuis dat je ook deels verhuurt? De woning wordt gezien als privébezit (in Box 3) en daarom betaal je geen belasting over de verhuurinkomsten. Financieel aantrekkelijk dus. Je geeft alleen jaarlijks op 1 januari de waarde van de woning op aan de belasting. De belasting in Box 3 bedraagt in 2023 1,2% van de waarde van de beleggingen, met een heffingsvrij vermogen van 57.000,- euro voor alleenstaanden en  114.000,- euro voor gehuwden.

Vanuit de overheid zijn er plannen om het vermogen in Box 3 zwaarder te belasten. Daarnaast zijn er plannen in de maak om middenhuur te maximeren door een gewijzigde puntentelling. Daardoor wordt verhuren mogelijk minder interessant. Maak eerst een berekening of je beoogde vastgoed voldoende rendeert. Gebruik de calculator op onze website of win advies in bij onze financieel specialisten.

Wat je moet weten voordat je een verhuurhypotheek afsluit

Veel vastgoedbeleggers hebben financieel voordeel behaald door te investeren in panden (of woningen) en de verhuur ervan. Investeren in vastgoed kan een stabiele en goede manier zijn om je vermogen te vergroten. Mits je weet wat je doet. Begin nooit met investeren in vastgoed voordat je hierover met een specialist hebt overlegd. We geven een aantal tips die je aandachtig moet doorlezen, voordat je overgaat op de aanvraag van de verhuurhypotheek.

Tip 1: Bepaal je doel

Ga je investeren in vastgoed, dan wil je dat het rendement hoger ligt dan je investering. Je wilt winst maken. En daarom is het belangrijk om eerst je doel te bepalen. Wil je je tweede woning gebruiken als vakantieadres én deels verhuren? Bepaal wat de verwachte huurinkomsten zijn. Of wil je een verhuurhypotheek gebruiken om je bedrijfspand te verhuren aan retailers? Dit heeft invloed op de hoogte van je hypotheek en het rendement. Bepaal dus eerst je doel.

Tip 2: Bepaal de locatie

Bij de aanschaf van (zakelijk) vastgoed, is de locatie essentieel. Richt je je op retailers, dan wil je een pand kopen in een aantrekkelijk winkelgebied. Ga je een woning verhuren aan jonge gezinnen, dan wil je juist zoeken in een kindvriendelijke buurt met goede onderwijsopties in de buurt. Of moet het juist een vakantiehuis zijn met korte termijn-huurders? Zorg dat de locatie uitnodigt om er een weekend te spenderen.

Tip 3: Bepaal de overige eisen aan de woning

Naast de locatie zijn er nog een hoop andere eisen waarmee je rekening moet houden. Denk aan de verwachte huuropbrengsten in een specifieke buurt, de staat van het pand of de woning, de grootte en het huidige energielabel. Onze adviseurs helpen je graag met het koppelen aan de juiste specialisten in dit vakgebied.

Tip 4: Bepaal je budget

Voordat je een bod doet op een pand, moet je eerst inzicht hebben in je huidige financiële situatie. Allereerst wil je weten tegen welk budget je een huis kunt kopen. Houd er rekening mee dat je, los van overige kosten die komen kijken bij de aankoop van een pand, minimaal 20% van de aankoopwaarde aan eigen geld moet inleggen. Dat betekent dat je minimaal 60.000 euro moet inleggen bij de aankoop van een pand met een aankoop- of taxatiewaarde van 300.000 euro.

Daarnaast wil je natuurlijk ook weten wat de maandelijkse rentelasten zijn op je verhuurhypotheek. Je huurinkomsten moeten die lasten dekken om rendabel te zijn. Bereken daarom wat jij kunt lenen en wat je maandelijks aan verwachte aflossing en rentelasten moet betalen.

Je verhuurhypotheek regelen via Financiering-Bedrijfspanden.nl

Heb je een bedrijfspand of woning op het oog die je wilt aankopen voor de verhuur? Dan wordt het tijd voor de volgende stap: de verhuurhypotheek aanvragen. Er zijn specifieke verhuurhypotheken voor woningen en voor bedrijfspanden.

Vanuit Financiering-Bedrijfspanden hebben wij toegang tot alle relevante vastgoedfinanciers. Afhankelijk van het het doel, kun je tussen de 60-85% van de marktwaarde in verhuurde staat als financiering krijgen.

Op basis van jouw financiële situatie, wensen en de mogelijkheden kijken we welke financier de beste match is. Omdat we geen commissie ontvangen over deze financieringen, kunnen we eerlijk en onafhankelijk advies geven. Om gebruik te maken van onze diensten, betaal je alleen opstartkosten en een succesfee bij afronding. Je verhuurhypotheek aanvragen met onze hulp? We zetten de kosten op een rijtje:

Taxatie, kadaster, notaris+/- 3.000 euro
Overdrachtsbelasting10,4% van het aankoopbedrag
IntakegesprekGratis
Startfee bij aanvang750 euro (excl. BTW)
Succesfee bij afronding1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg.

Meer weten over de voorwaarden van verhuurhypotheken? We hebben de informatie over verhuurhypotheken voor bedrijfspanden, woon-winkelpanden en woningen voor je gebundeld op deze pagina

Waarom kiezen om een bedrijfspand te financieren via Financiering-Bedrijfspanden.nl?

De voordelen van een financiering via ons:

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom verhuurhypotheken

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een hypotheek of financiering voor verhuurd onroerend goed. Dit kan zijn een financiering op een zakelijk pand (bedrijfspand) of een woning. De voorwaarden bij een dergelijke lening zijn dat het object verhuurd is (en blijft) en er een marktconforme huur wordt ontvangen.

Hoeveel kan ik lenen voor een verhuurhypotheek?

Hoeveel je kunt lenen, is onder andere afhankelijk van de waarde (gebaseerd op een taxatie) en de huurstroom van het object. Daarnaast hangt de hoogte van de financiering  af van het type object. Zo kan een verhuurde woning gefinancierd worden tot maximaal 85% van de marktwaarde in verhuurde staat. Stel, de woning is 400.000 euro waard in verhuurde staat, dan is de hoogte van de financiering tussen de 240.000-340.000 euro. Op verhuurde bedrijfspanden (kantoren, winkels ed) wordt maximaal 70% van de marktwaarde gefinancierd.

Moet ik een taxatie laten uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierover informeren.

Welke aanvullende kosten heb ik bij een verhuurhypotheek?

Bij de aankoop van een woning betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Daarnaast betaal je ongeveer +/- 3.000 euro aan kosten voor de taxatie, het kadaster en de notaris. Werk je samen met Financiering-Bedrijfspanden voor het regelen van je verhuurhypotheek? Dan betaal je 750 euro bij aanvang en bij succesvolle afronding 1% over de leensom (bij financieringen tot 500.000 euro).

Hoeveel betaal ik aan rentekosten?

De hoogte van de rentekosten zijn afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV) maar ook het type object. Rentekosten voor een verhuurhypotheek liggen momenteel tussen de 6,25% en 7,3%. De rente voor zakelijke verhuur (bedrijfspanden) hoger ligt dan voor de verhuur van woningen.

Kan ik boetevrij extra aflossen op mijn verhuurhypotheek?

Je kunt jaarlijks boetevrij tot 10% aflossen.

Kan ik een tweede woning voor de verhuur kopen zonder eigen geld?

Een verhuurhypotheek dekt maximaal 85% van de waarde van het pand in verhuurde staat. Dat betekent dat je 15% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand - exclusief kosten koper. Binnen vastgoed wordt vaak gebruikgemaakt van hefboomwerking. Dit betekent dat je de waardestijging op het pand benut om een hogere financiering op te halen op het bestaande pand. Die extra middelen kun je dan inzetten om nieuw verhuurd object aan te kopen, in combinatie met een stuk financiering op dat nieuwe pand.