Wet betaalbare huur
De woningmarkt is al jaren oververhit. Als je als vastgoedeigenaar jaren geleden hebt geïnvesteerd in vastgoed, dan heb je daar waarschijnlijk mooie rendementen op behaald. De overheid grijpt nu in: tijdelijke huurcontracten worden aan banden gelegd en met de Wet betaalbare huur worden de huurprijzen in de middenhuursector gereguleerd, met als doel woningen betaalbaar te houden voor mensen met een middeninkomen. Op deze pagina vertellen we wat deze wet inhoudt en wat dit voor jou als verhuurder betekent
Wat houdt de Wet betaalbare huur in?
Binnen de huurmarkt zijn er verschillende soorten huurcontracten, waaronder sociale huur en de vrije sector. Sociale huurwoningen zijn gereguleerd door de overheid en hebben een maximale huurprijs en een puntensysteem (WWS) dat de huur bepaalt. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen en de huurprijs ligt meestal onder de 808,06 euro (in 2023). In de vrije sector is de huurprijs niet gereguleerd door de overheid, waardoor verhuurders zelf de prijs kunnen bepalen. De Wet betaalbare huur heeft bepaald dat een deel van de vrije sector nu ook valt onder deze wet – waardoor de huurprijzen van méér woningen worden gereguleerd. Dit zijn de belangrijkste punten van deze wet:
Uitbreiding van het puntenstelsel
Het woningwaarderingssysteem (WWS), dat de huurprijs van sociale huurwoningen bepaalt, wordt uitgebreid naar een deel van de vrije sector. Hiervoor is een nieuwe categorie toegevoegd: de middensector. Woningen tot 187 punten vallen onder gereguleerde huur, wat neerkomt op huurprijzen tussen de 879,67 en 1.157,95 euro.
Meer bescherming voor huurders
De wet heeft als doel huurders in de vrije sector meer bescherming te bieden door de huurprijzen beter af te stemmen op de kwaliteit van de woning. Dit voorkomt dat er te hoge huurprijzen worden gevraagd voor woningen met een lagere woonkwaliteit. Woningen binnen dit segment hebben niet alleen een maximale huurprijs, huurders krijgen vanaf nu ook huurbescherming. Dit betekent dat huurders in de middensector toegang krijgen tot de Huurcommissie voor geschillen.
Boetes en handhaving van de Wet betaalbare huur
Verhuurders die de regels overtreden – door bijvoorbeeld te hoge huren te vragen voor woningen die onder de nieuwe regeling vallen – kunnen te maken krijgen met hoge boetes, oplopend tot 70.000 euro bij herhaalde overtredingen.
Betaalbaarheid voor middeninkomens
Het uiteindelijke doel van de Wet betaalbare huur is om het aanbod van betaalbare huurwoningen in de middenhuur te vergroten, zodat huurders met een middeninkomen betere toegang hebben tot betaalbare huisvesting zonder geconfronteerd te worden met extreme huurprijzen.
Wat kun je als vastgoedeigenaar doen op het gebied van de Wet betaalbare huur?
Deze wet zorgt ervoor dat huurders niet te veel betalen voor een huurwoning. Wil je met je huurwoning in de vrije sector én buiten het puntenstelsel vallen, dan is het belangrijk dat je woning minimaal 187 punten heeft. Dit kun je doen door de waarde te verhogen van de woning door investeringen in de woning. Bijvoorbeeld door vastgoed te verduurzamen. Dat kun je onder andere op de volgende manieren aanpakken:
- Investeren in zonnepanelen of een warmtepomp om meer duurzame energie op te wekken en geen aardgas meer uit te stoten.
- De woning isoleren: gevels, daken, ramen en wanden isoleren zodat er geen energie wordt verspild.
- Kozijnen te voorzien van HR++(+)-glas.
Verduurzamen met een financiering
Wil je de woningwaarde verhogen zodat je woning niet onder de maximale huurprijzen van de Wet betaalbare huur valt? Kies voor een verduurzamingshypotheek van Financiering-Bedrijfspanden.nl.
Wij werken als onafhankelijke partij samen met verschillende financiers. Dat zijn banken, hypotheekverstrekkers en alternatieve financiers. Doordat wij niet afhankelijk zijn van één partij, kunnen we de beste financiering voor jouw situatie adviseren.
Via onze rekentool heb je direct inzicht in je maandelijkse lasten als je een verduurzamingshypotheek aanvraagt. Vergeet je aanvraag niet te versturen, dan neemt een specialist direct contact met je op om de aanvraag door te nemen.