Wet vaste huurcontracten
Heb je in de afgelopen jaren huurinkomsten gehaald uit de verhuur van je vastgoed? In deze krappe woningmarkt heeft dat waarschijnlijk veel rendement opgeleverd. De overheid wil nu de woningnood aanpakken en legt tijdelijke huurcontracten daarom aan banden met de Wet vaste huurcontracten. Benieuwd met welke veranderingen jij als verhuurder te maken krijgt? Je leest het op deze pagina.
Wat houdt de Wet vaste huurcontracten in?
De wet op de vaste huurcontracten die per 1 juli 2024 is ingegaan, zorgt voor opschudding binnen de huurmarkt en onder verhuurders van woningen. Deze wet is bedoeld om de huurmarkt te reguleren en de druk op de woningmarkt te verlichten.
De Wet vaste huurcontracten verplicht de meeste verhuurders om per 1 juli 2024 een vast huurcontract te verstrekken. In de meeste gevallen mag je als verhuurder geen tijdelijke huurcontracten meer aanbieden. Heb je op dit moment nog een lopend tijdelijk contract dat is afgesloten vóór 1 juli 2024? Deze mag je tot aan de einddatum hanteren.
Het gevolg voor verhuurders is dat er niet langer een einddatum op het huurcontract staat. Dat betekent dat alleen de huurder de huurtermijn kan opzeggen – en dat jij als verhuurder niet de woning kunt verkopen op het moment dat jij dat graag wil. Dat brengt mogelijk extra risico’s met zich mee. Daarom zullen waarschijnlijk veel vastgoedeigenaren het vastgoed willen verkopen, waardoor er meer woningen beschikbaar komen op de markt.
Alternatieven voor de Wet vaste huurcontracten
Haal je niet voldoende rendement uit je vastgoed of loopt het tijdelijke huurcontract van je huidige verhuurder bijna af en wil je geen vast huurcontract aanbieden? Dan is het misschien zaak om je strategie aan te passen. We geven tips:
- Overweeg om je woning aan te bieden voor kortetermijnverhuur (vakantieverhuur) van je woningen. Je kunt je woning aanbieden op platforms zoals Airbnb: houd hierbij wel rekening met de regels van jouw gemeente en of je aanvullende licenties nodig hebt.
- In sommige gevallen kun je alsnog je woning tijdelijk verhuren, bijvoorbeeld op basis van de Leegstandwet of hospitaverhuur. Overweeg samen te werken met een vastgoed- of leegstandbeheerder die hierin is gespecialiseerd.
Naast de Wet vaste huurcontracten, zijn er meer wijzigingen op de huurmarkt per 1 juli 2024…
Niet alleen de Wet vaste huurcontracten, maar ook de Wet betaalbare huur is per 1 juli 2024 ingegaan. Valt je woning in de vrije huursector, maar heeft deze maximaal 186 punten? Dan wordt de maximale huurprijs alsnog beperkt tot maximaal 1.157,95 euro. Daarnaast krijgt de huurder huurbescherming. De overheid wil hiermee voorkomen dat huurders te veel betalen voor een huurwoning in het middensegment. Je kunt als verhuurder dit voorkomen door te investeren in het verbeteren van de woning met een verduurzamingshypotheek van Financiering-Bedrijfspanden.nl.
Onze vastgoedspecialisten helpen je graag met advies op het gebied van tijdelijke huurcontracten in 2024, het verduurzamen van de woning (en de financiering ervan) en je in contact te brengen met de juiste specialisten op de woningmarkt. Benieuwd naar de mogelijkheden?