Winkelpand kopen

Je staat op het punt om een flinke investering te doen: je gaat een winkelpand kopen. Het is je droom om jouw product dat met zorg geselecteerd is, te verkopen in een eigen, fysieke locatie. Of misschien heb je al een aantal winkels en wil je uitbreiden met een nieuw, strategisch paradepaardje. De aankoop van een winkelpand heeft een forse impact op je financiële situatie en je balans.

De bedoeling is dat de investering zich gaat terugverdienen en zich op lange termijn uitbetaalt. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk. We helpen je graag op weg bij de verschillende stappen die je moet nemen om een winkelpand te kopen.

Winkelpand kopen: waar moet je aan denken?

Er zijn honderd-en-een zaken om rekening mee te houden, maar twee factoren zijn van essentieel belang: locatie en weten hoeveel je kunt lenen. De locatie wil je strategisch kiezen, zeker als het gaat om een winkelpand. Het juiste publiek moet er natuurlijk op afkomen. Daarnaast kun je pas actief naar een pand zoeken als je weet wat je ongeveer kunt lenen. Jezelf verlekkeren op panden die achteraf financieel niet haalbaar zijn, is zonde van je tijd en energie. Daarnaast zijn de volgende punten ook belangrijk bij de aankoop van je winkelpand:

  • De oppervlakte van het winkelpand
  • De financieringsmogelijkheden 
  • De bedrijfsdoeleinden
  • Het bestemmingsplan
  • Eventuele doorgroeimogelijkheden
  • De bereikbaarheid
  • Parkeergelegenheid
  • De uitstraling van het pand
  • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
  • Erfpacht
  • Vergunningen
  • Gemeentelijke aanschrijvingen
  • Brandveiligheid van het pand
  • Bruikbaarheid
  • Het energielabel en andere milieu-eisen

Een winkelpand kopen met een financiering

Als je meerdere winkelpanden bezit, is er misschien voldoende vermogen of overwaarde om de financiering van het nieuwe winkelpand zelf rond te krijgen. Maar de kans is groot dat het aankoopbedrag van het winkelpand niet direct beschikbaar is op je bankrekening. Een financiering helpt je bij het verwezenlijken van je droom.

Van jongs af aan is ons geleerd dat leningen slecht zijn. In veel gevallen (zoals bij luxegoederen) is het inderdaad niet slim om een lening af te sluiten. Maar een lening gebruiken voor een investering is vaak juist wél een slimme zet.

Je kunt daarmee het rendement op je vermogen namelijk vergroten. Met de inkomsten uit jouw zaak kan je de lening grotendeels maandelijks afbetalen en zo zie je niet in één keer je hele vermogen verdampen. Wij adviseren om de bedrijfsrekening zo gezond mogelijk te houden voor bedrijfsmatige tegenvallers of ondernemersinvesteringen welke je bedrijf helpen groeien.

Denk hierbij aan de aankoop van voorraad, nieuwe inventaris, marketing, website etc. Dit zijn allemaal zaken die geld kosten waarbij wij adviseren dat dit beter uit je eigen verdiende resultaten kan komen.Twijfel je over de strategie waar je je geld wel of juist beter een financiering kan inzetten? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij helpen je graag verder.

Een financiering aanvragen voor je winkelpand

Tijd om erachter te komen hoeveel je ongeveer kunt lenen, hoe lang je bezig bent met aflossen en welk maandbedrag je mee moet nemen in de begroting. De rekentool op deze pagina geeft je een advies hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van je winkelpand.

Let op: dit is slechts een advies en wordt na indienen beoordeeld door onze financiële adviseurs.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.