De voor- en nadelen van zakelijk geld lenen
Je ondernemersdroom is werkelijkheid geworden of je staat op het punt om een belangrijke beslissing te nemen. Om die droom te realiseren heb je geld nodig. Een investering waarvan het hele bedrag misschien niet op je rekening staat. Maar waarvan je weet dat het uiteindelijk meer geld oplevert. Zakelijk geld lenen is dan een uitkomst. Maar geld lenen is nooit zonder risico. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de voor- en nadelen van geld lenen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Wat is een zakelijke lening?
Voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van zakelijk geld lenen, is het belangrijk dat je weet wat een dergelijke lening inhoudt. Een zakelijke lening sluit je af om een investering te doen waar je zelf niet voldoende geld voor hebt of om méér uit je vermogen te halen. Bijvoorbeeld de aankoop van een bedrijfspand, de herfinanciering van je huidige lening of om je pand te verduurzamen. De looptijd van een zakelijke lening is maximaal 20 jaar. Indien je in aanmerking komt voor een zakelijke lening, krijg je het bedrag in één keer gestort. Daarna betaal je in termijnen (maandelijks) het leenbedrag terug plus de rentekosten.
Wanneer is het niet slim om zakelijk geld te lenen?
Zakelijk geld lenen brengt risico’s met zich mee. Je hebt een betalingsverplichting en als je daar niet op tijd aan voldoet, heeft dat verstrekkende, financiële gevolgen. Het is daarom niet slim om zakelijk geld te lenen als:
- Je niet zeker weet of je het geld op tijd kunt terugbetalen
- De toekomst er onzeker uitziet op het gebied van financiële gezondheid
- Je geld wilt lenen voor een investering die zichzelf niet terugbetaalt
Zakelijk geld lenen moet geld opleveren. Je investeert bijvoorbeeld in de verduurzaming van een bedrijfspand zodat de energierekening maandelijks daalt. Of je koopt een groter bedrijfspand zodat je de productie kunt opschalen. Wil je zakelijk geld lenen om te pronken met een dure auto? Dan kun je beter het bedrag sparen in plaats van geld lenen.
De voordelen van zakelijk geld lenen
Geld lenen brengt risico’s met zich mee. Maar als je je hiervan bewust bent, kun je deze risico’s voor zijn en profiteren van de voordelen die het met zich mee brengt.
Het biedt nieuwe investeringsmogelijkheden
Slimme, zakelijke investeringen zorgen onderaan de streep voor een positief resultaat. Je koopt bijvoorbeeld een bedrijfspand, laat het opknappen en houdt geld over aan de exploitatie. Deze opbrengsten zorgen, samen met de waardestijging van het pand, dat je vermogen groeit. Dit noemen we ook wel het hefboomeffect.
Of je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen. Je kunt dan gebruikmaken van verschillende subsidies zoals energie investeringsaftrek. Je draagt bij aan een betere wereld, ziet je maandelijkse energierekening flink dalen én voegt waarde toe aan het bedrijfspand.
Je kunt het geld direct gebruiken
Is je zakelijke lening goedgekeurd? Je kunt het geld besteden zodra het op je rekening staat. In plaats van jaren op een houtje bijten om je spaardoel te behalen, kun je nu direct aan de slag om je ondernemersdroom te verwezenlijken.
Flexibiliteit
Ga je zakelijk geld lenen, dan ben je redelijk flexibel op het gebied van aflossing en looptijd. De maximale duur is 20 jaar, maar je kunt ook sneller boetevrij aflossen. Hoe kleiner het resterende bedrag, hoe minder rentekosten te betaalt. Sneller aflossen loont.
Renteaftrek
Over je leenbedrag betaal je rentekosten, deze zijn vooraf vastgelegd. Als ondernemer kun je deze kosten aftrekken van je winst. Je betaalt belasting over je winst, dus wanneer dit bedrag lager is, hoef je minder belasting af te dragen. Dat levert je extra financieel voordeel op.
De nadelen van zakelijk geld lenen
Zorg dat je bewust bent van de nadelen op het gebied van zakelijk geld lenen, zodat je niet voor vervelende verrassingen staat.
Zakelijk geld lenen is vaak niet geschikt voor starters
Een bank of alternatieve financier die geld aan jou geld leent, moet er zeker van zijn dat jij aan de betalingsverplichting voldoet. Daarom zijn er strenge voorwaarden verbonden aan een zakelijke lening, zodat je niet in geldproblemen komt.
Startende ondernemers komen daarom vaak niet in aanmerking voor een lening. Je moet namelijk aantonen dat je financieel gezond bent. Dat betekent veelal dat je jaarcijfers van de afgelopen twee jaar moet tonen. Banken zijn vaak strenger dan alternatieve financiers. Bij Financiering-Bedrijfspanden werken we onafhankelijk samen met verschillende financiers, om te bepalen welke investeerder het beste een financieringsbehoefte invult. Twijfel je of je in aanmerking komt om zakelijk geld te lenen? Neem contact op.
Toekomstig risico
Helaas heb je geen glazen bol om je toekomst te voorspellen, op het moment dat je zakelijk geld leent. Tegenslagen horen bij het leven en kunnen je betalingsverplichting bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat je een duidelijk plan maakt en kiest voor een financier die duidelijke afspraken maakt. Werk het worst case scenario uit en dek jezelf vooraf in bij grote risico’s zoals arbeidsongeschiktheid.
Geld lenen kost geld
Een lening is pas een lening als er rentekosten betaald worden. Betaal je geen rente? Dan is het een schenking en daar zijn weer andere regels aan verbonden. Een investeerder geeft jou een geldbedrag en als wederdienst betaal je maandelijks die kosten. Geld lenen kost daarom altijd geld. Weten hoeveel je maandelijks betaalt op basis van jouw leendoel? Bereken het.
Kies niet voor de eerste, beste zakelijke lening
Voordat je zakelijk geld leent, moet je weten wat de mogelijkheden zijn. Iedere financier heeft z’n eigen voorwaarden, looptijd, type aflossing en rentepercentages. Zorg dat je de verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijkt.
Bij Financiering-Bedrijfspanden werken we onafhankelijk samen met banken en andere investeerders. Afhankelijk van jouw leendoel vergelijken we de offertes van financiers en bepalen we samen welke zakelijke lening het beste bij jou past.