Zakelijke lening aanvragen
Wil je een zakelijke lening aanvragen voor de financiering van bedrijfsvastgoed? Dan zit je op deze pagina precies goed. Je hebt een ondernemersdroom en daarvoor is geld nodig. Om de productie op te schalen, je pand te verduurzamen of om huurinkomsten uit vastgoed te genereren. De benodigde investering staat misschien niet paraat op je bankrekening en je zoekt een manier om je droom te financieren. Op deze pagina vertellen we wat er komt kijken bij de aanvraag van een zakelijke lening en waarmee je rekening moet houden.
Hoe werkt de aanvraag van een zakelijke lening?
Heb je een pand op het oog voor eigen gebruik, wil je een verhuurhypotheek afsluiten of wil je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand leggen? Dat zijn zaken waarvoor je een zakelijke lening kunt aanvragen bij ons. Je doorloopt hiervoor de volgende stappen:
- Bepaal je doel: waarvoor heb je de zakelijke lening nodig?
- Bepaal het bedrag: hoeveel geld wil je lenen? Houd er rekening mee dat je altijd een eigen deel moet financieren.
- Bereken de verwachte maandelijkse lasten.
- Doe een bod op het pand of vraag offertes aan voor je verduurzamingsmaatregelen
- Vraag je zakelijke lening aan.
- Op basis van de verstrekte informatie ontvang je een voorstel voor je zakelijke lening, de maandelijkse aflossing en rentelasten.
- In het geval van de aankoop van een bestaand bedrijfspand maak je zelf kosten voor het taxatierapport, overdrachtsbelasting, notaris- en kadasterkosten.
- Bij akkoord ontvang je een contract en vanaf dat moment heb je een betalingsverplichting.
- De financiering wordt voor je geregeld: je gebruikt het ontvangen bedrag niet zelf
- Maandelijks betaal je de aflossing + rentekosten.
De risico’s van een zakelijke lening
Banken stellen strengere eisen aan de aanvraag van zakelijke leningen. Daarmee willen ze voorkomen dat kopers niet meer betalingsverplichtingen hebben, dan ze kunnen voldoen. Ondanks dat risico’s vooraf zoveel mogelijk worden ingedekt, is het niet helemaal te voorkomen. Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, is het belangrijk om met deze risico’s rekening te houden:
Onverwachte financiële tegenslag
De coronaperiode is een typisch geval van zo’n onverwachte tegenslag. Weinig ondernemers hebben waarschijnlijk met dit scenario rekening gehouden. Terwijl het velen hard heeft geraakt. Werk in je bedrijfsplan een best en worst case scenario uit. Hoelang kun je bijvoorbeeld aan de betalingsverplichting voldoen als er geen inkomsten binnenstromen? En kun je dit vooraf al inschatten? Je kunt er dan sneller op anticiperen wanneer rode vlaggen zich aandienen.
Schommelende rentes
Rente is de vergoeding die je betaalt aan de leningverstrekker over het geleende bedrag. Je kunt kiezen uit een vaste of variabele rente. Kies je voor een variabele rente en stijgt de rente in de markt, dan worden je rentelasten hoger. Houd daar rekening mee in de berekening van je maandlasten.Een variabele rente geeft wel de mogelijkheid om een lening boetevrij af te lossen of te herfinancieren. Gaan de rentes omlaag, dan dalen de rentelasten.
Elke ondernemer heeft zo zijn eigen voorkeuren. Meer vrijheid om tijdens de looptijd van de lening aanpassingen te doen of juist een voorkeur voor zekerheid en vastigheid tijdens de looptijd van een lening. Wij stemmen dit graag in samenspraak of zodat op voorhand helder is wat de consequenties zijn van het aangaan van een lening.
Extra aflossen kost geld
Heb je een financiële meevaller en wil je extra aflossen? Daarmee verkort je de looptijd en dus de rente die je betaalt. In sommige gevallen staat daar een boete tegenover, waardoor het niet in alle gevallen loont om versneld af te lossen.
Geld dat je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen
Het geld dat je aflost, kun je niet opnieuw opnemen. Heb je bijvoorbeeld versneld afgelost en kom je daarna in zwaar weer? Dan kun je dat geld niet meer gebruiken. Denk dus goed na hoeveel je maandelijks wil en kan aflossen.
Leegstandsrisico
Wil je een zakelijke lening aanvragen om vastgoed voor de verhuur aan te kopen? Dan kan het voorkomen dat je een tijd geen huurinkomsten hebt doordat je pand leeg staat. Niet alleen heb je inkomstenderving, leegstaand vastgoed werkt ook als een magneet op krakers en vandalen.
Overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
In het geval van overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid verandert je financiële situatie. Bundel je bijvoorbeeld je krachten met een zakelijk partner die plotseling overlijdt of raak je zelf arbeidsongeschikt? Het is belangrijk om deze scenario’s vooraf in kaart te brengen en de geschikte verzekeringen af te sluiten voordat je een zakelijke lening aanvraagt.
Bij welke financier kan ik het beste mijn zakelijke lening aanvragen?
Een zakelijke lening aanvragen gebeurt doorgaans bij de bank. Vaak heb je hier al je privé-hypotheek lopen, waardoor je soms rentekorting ontvangt. Maar door de strengere voorwaarden van banken is het soms lastig om voet tussen de deur te krijgen bij de aanvraag van een zakelijke lening. De banken zijn nog steeds een logisch loket voor de financiering van eigen gebruik. Naast de banken worden er ook steeds meer financieringen voor eigen gebruik onder gebracht bij de alternatieve financiers. Zij hanteren wel iets hogere rente dan de banken maar kennen wel flexibelere voorwaarden waaronder boetevrije aflossing.
De verhuurhypotheken voor aankoop van verhuurd onroerend goed, worden veelal afgesloten bij alternatieve financiers. Deze financiers doen enkel verhuurhypotheken en zijn transparant in hun voorwaarden en aanvraagproces. De banken zijn namelijk erg terughoudend bij financiering van commercieel vastgoed.
Je vindt verschillende soorten financiers, type financieringen en voorwaarden. Alles is maatwerk omdat het gebruik van een pand erg sterk kan variëren. Soms woont een ondernemer in hetzelfde bedrijfspand. Soms is er sprake van gecombineerd gebruik van het pand. Wonen, werken en/of verhuur. Uitzoeken welke financiering het beste bij jouw wensen past tegen de juiste voorwaarden, kost veel tijd en energie. Dat nemen we bij Financiering-Bedrijfspanden.nl graag voor je uit handen. Wij spreken de taal van financiers en geven transparant en eerlijk advies. Een financiering aanvragen via Financiering-Bedrijfspanden werkt eenvoudig:
- Je berekent je maandlasten en verstuurt je aanvraag
- Een van onze financieel adviseurs neemt vrijblijvend contact op om je financieringswens door te nemen
- Op basis van de verstrekte informatie ontvang je een voorstel
- Ga je akkoord met de voorwaarden? Wij regelen de financiering voor jou