Zonnepanelen op bedrijfspand

Grip op je bedrijfskosten houden, een minder fluctuerende energierekening en je steentje bijdragen aan het milieu: steeds meer ondernemers kiezen ervoor om zonnepanelen op het bedrijfspand te plaatsen. Maar wat zijn de voordelen van zonnepanelen? Heb je recht op subsidie en binnen hoeveel jaar heb je de panelen terugverdiend? We vertellen er op deze pagina meer over.

De voordelen van zonnepanelen op bedrijfspand

Zonnepanelen op je bedrijfspand plaatsen heeft onder andere de volgende voordelen:

  • Besparen op je energierekening
  • Vaak binnen enkele jaren terugverdiend
  • Verhoogt de waarde van je bedrijfspand
  • CO2-uitstoot wordt drastisch verminderd
  • Het energielabel van je pand verbetert
  • Je bent bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
  • Met subsidies kun je nog meer fiscaal voordeel behalen

Hoeveel bespaar je gemiddeld op je energierekening met zonnepanelen?

Hoeveel jouw organisatie bespaart met zonnepanelen, hangt onder andere af van het gebruik, het normale stroomtarief en het aantal zonnepanelen dat je plaatst. Volgens milieucentraal.nl bespaar je gemiddeld 750 euro per jaar aan zonnepanelen met stroom die je zelf opwekt. Dit is berekend over de totale levensduur van de panelen – zo’n 25 jaar. In het begin leveren ze meer op, tegen het einde van de levensduur werken ze vaak iets minder goed.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen op je bedrijfspand?

Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 5 jaar. Dat maakt zonnepanelen een goede investering: ze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Milieucentraal.nl heeft uitgerekend wat de terugverdientijd is – afhankelijk van het aantal panelen:

  • 6 panelen: 5,3 jaar
  • 10 panelen: 5,1 jaar
  • 18 panelen: 5,4 jaar

Uiteraard is bovenstaande berekening een voorbeeld en kan dit afwijken van jouw situatie. Wil je de precieze terugverdientijd laten berekenen? Neem contact met ons op – wij brengen je graag vrijblijvend in contact met een energieadviseur.

Ontvang je subsidie voor zonnepanelen op je bedrijfspand?

Als ondernemer kun je (een deel van) de aanschafwaarde van je zonnepanelen terugvragen. Regelingen veranderen voortdurend, dus houd vooral in de gaten welke subsidies en bijbehorende subsidiebedragen gelden op dat moment, voordat je de zonnepanelen daadwerkelijk aanschaft.

Allereerst kun je, in 2024, gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt hiermee 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Ook is er de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeer je in één jaar in middelen tussen de 2.200 en 300.000 euro, dan kun je een deel van de investering van je winst aftrekken. Daardoor betaal je over een kleiner winstpercentage belasting. Zonnepanelen vallen hier ook onder.

Tot slot kun je nog in aanmerking komen voor de SDE+. Let op: je mag maar één subsidie per middel gebruiken. Op de website van het RVO vind je voorwaarden en kun je de subsidie aanvragen. Door het gebruik van subsidies kun je de terugverdientijd van de zonnepanelen op je bedrijfspand verder verkorten.

Waar moet je nog meer rekening mee houden als je zonnepanelen op je bedrijfspand legt?

Je wilt zonnepanelen op je bedrijfspand leggen. Je kent de voordelen ervan en de gemiddelde terugverdientijd. Maar wist je dat er een aantal zaken zijn waarmee je mogelijk rekening mee moet houden? We zetten ze op een rijtje:

Omgevingsvergunning aanvragen

In sommige gemeenten heb je een omgevingsvergunning nodig om zonnepanelen op je bedrijfspand te plaatsen. Via het online Omgevingsloket kun je achterhalen of je een vergunning nodig hebt – of controleer eerst het bestemmingsplan van je gemeente.

(Kosten voor) terugleveren en salderen

Energie die je niet gebruikt, lever je doorgaans terug aan het elektriciteitsnet. Dat heet salderen. Met de salderingsregeling wordt de opgewekte elektriciteit weggestreept tegen het jaarlijkse verbruik. Voor het overschot ontvang je een vergoeding. Er zijn plannen om deze regeling af te schaffen (waardoor opwekken duurder wordt), maar voorlopig blijft deze bestaan.

Om te salderen heb je een bedrijfsaansluiting van maximaal 3×80 Ampère nodig. Controleer eerst of je zo’n kleinverbruikersaansluiting hebt. Ook kun je in plaats van salderen, de extra opgewekte energie opslaan voor bewolkte dagen. Hiervoor heb je een accusysteem nodig.

Bedrijfspand verzekering

Zonnepanelen plaatsen heeft mogelijk gevolgen voor je bedrijfspandverzekering. De verzekeraar eist bijvoorbeeld dat de plaatsing en het onderhoud van de panelen door een specifiek bedrijf wordt gedaan. Ook kan de hoogte van de premie veranderen. Raadpleeg eerst bij je verzekeraar of er zaken in jouw situatie veranderen.

Eerst isoleren, dan zonnepanelen leggen

Opgewekte energie in de vorm van koude of warme lucht wil je zo lang mogelijk in je bedrijfspand houden. Op die manier hoef je minder op te wekken en verbetert het energierendement. Zorg daarom eerst dat je bedrijfspand goed is geïsoleerd voordat je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand legt. Combineer het eventueel met een groen dak. In vergelijking met ‘traditionele’ zwarte daken, zorgt een groen dak in combinatie met zonnepanelen voor een betere energie-efficiëntie.

Benodigde investering

De terugverdientijd is kort en met subsidies worden zonnepanelen een stuk interessanter qua investering. Alsnog moet je eerst investeren voordat je van de voordelen profiteert. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je op je bedrijfspand legt, betaal je gemiddeld tussen de 3.000 – 8.000 euro.

Heb je dat geld niet direct voorhanden of gereserveerd voor een ander doel? Dan kun je ook kiezen voor een verduurzamingshypotheek van Financiering-Bedrijfspanden. Wij stimuleren ondernemers om duurzaam te ondernemen en helpen hen met een financiering die bij ze past.

Zonnepanelen op je bedrijfspand met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Als ondernemer wil je bezig zijn met ondernemen – en randzaken uitbesteden aan specialisten. Om de juiste financiering te krijgen, is het belangrijk om de ‘taal van financier’ te spreken en aan te kloppen bij het juiste loket. Daardoor ontstaan er onnodig lange trajecten of misgelopen financieringen. Terwijl je juist op de korte termijn wilt investeren in zonnepanelen.

Wij helpen je graag bij de financiering van je zonnepanelen op een snelle en transparante wijze. Kies je voor een financiering via ons, dan kies je voor:

  • Een financieringstraject met korte en heldere tijdslijnen.
  • Een vergelijking bij financiers voor de scherpste rentes en condities.
  • Een vaste vastgoedexpert met onafhankelijk advies gedurende het gehele traject
  • Toegang tot het netwerk van energieadviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.
  • Een onafhankelijke intermediair: wij ontvangen geen commissies over de financieringen en kunnen je daarom eerlijk en transparant adviseren.

 

Benieuwd hoe het werkt? Bereken alvast je maandelijkse lasten via onze rekentool en verstuur vrijblijvend je aanvraag.

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.