Vastgoedfinanciers

Investeren in vastgoed: is dat wat voor jou? Naast je eigen baan in loondienst of als ondernemer ben je misschien op zoek naar een extra inkomstenstroom of manier om je vermogen veilig te stellen. De rentes op spaarrekeningen zijn relatief laag en andere manieren – waaronder investeren of beleggen in vastgoed – zorgen mogelijk voor extra rendement op je vermogen. Maar hoe begin je en hoe krijg je het benodigde bedrag voor je investering bij elkaar? Op deze pagina vertellen we je meer over vastgoedfinanciers.

Wat zijn vastgoedfinanciers?

De kans is groot dat, wanneer je in vastgoed wilt investeren, je niet direct het benodigde bedrag op je bankrekening hebt staan. Een vastgoedfinancier kan je (deels) helpen met de aankoop ervan.

Denk je aan vastgoedfinanciers, dan denk je waarschijnlijk aan traditionele hypotheekverstrekkers zoals de bank. Ondertussen winnen de alternatieve financiers aan terrein. Denk hierbij aan investeringsplatforms, crowdfundingplatformen of financiers met verhuurhypotheken.

De voor- en nadelen van de verschillende vastgoedfinanciers

Door de komst van extra vastgoedfinanciers naast de traditionele banken, krijg jij als ‘vastgoedinvesteerder in de dop’ meer vrijheid om het type financiering te kiezen dat past bij jouw financieringswens. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende vastgoedfinanciers voor je op een rijtje:

Banken

Voor een aanvraag van een zakelijke hypotheek klop je waarschijnlijk het eerst aan bij je  eigen bank. De kans is groot dat je als bestaande klant extra korting op een zakelijke financiering krijgt. Daarnaast zijn banken over het algemeen het meest stabiel en bieden ze de beste rentetarieven aan, in tegenstelling tot andere financiers.

Door de bankencrisis in 2008 zijn de voorwaarden van banken aangescherpt. Banken zijn voorzichtiger bij het uitlenen van geld, waardoor je mogelijk onnodig een vastgoedfinanciering misloopt. Ook kan het proces van een hypotheekaanvraag langer duren dan via andere financiers of is het lastig om met je voet tussen de deur te komen.

De banken kunnen een logische keuze zijn bij aankopen van vastgoed voor eigen gebruik. Dergelijke financieringen passen ook in hun financieringsbeleid. Heb je de wens om een beleggingspand aan te kopen – dan kun je je beter wenden tot een andere vastgoedfinancier.

Investeringsplatforms

Doordat banken een streng selectieproces hanteren, worden alternatieve (vastgoed)financiers popularider. Er zijn inmiddels diverse platforms en tussenschakels die investeerders koppelen met mensen die zoeken naar een vastgoedfinancier. Deze investeerders zijn vaak vermogende particulieren of ondernemers die graag een gegarandeerd rendement maken op een vermogen. De rentevergoeding die je betaalt aan de vastgoedfinancier, is voor hen direct rendement.

Het voordeel van dit type vastgoedfinancier, is dat er meer mogelijk is. Je kunt meer type vastgoed laten financieren en over het algemeen zijn de voorwaarden flexibeler – denk aan een boetevrije aflossing. Ook zijn de doorlooptijden korter en het financieringstraject overzichtelijker. Daar tegenover staan een hogere rentevergoeding en afsluitkosten, vergeleken met een bank als vastgoedfinancier.

Crowdfundingplatforms

Er zijn talloze crowdfundingplatforms waarbij je investeerders voor jouw project kunt werven. De verschillende crowdfundingsplatforms hebben ook steeds meer interesse in vastgoedfinancieringen. Dit gaat vooral om vastgoedfinancieringen voor eigen gebruik. Vaak zijn zij bereid hogere LTV’s te financieren in aanvang (tot zo’n 90%) als er voldoende aflossingscapaciteit is.

Het nadeel van crowdfunding is wel dat de financieringstrajecten langer en onzekerder zijn. De rentevergoeding en afsluitkosten liggen ook hoger – vergeleken met andere type vastgoedfinanciers.

Verhuurhypotheken

Voor commercieel vastgoed (met name woningen) zijn de financiers met verhuurhypotheken het meest gebruikelijk. Deze financiers komen op basis van huurinkomsten en taxatiewaarde veelal tot een financiering van max. 80% van de waarde. Hiervan kan een groot deel aflossingsvrij worden geleend. Deze partijen kennen veelal een overzichtelijk en korter proces dan de bank en men heeft snel zekerheid of de financiering verstrekt kan worden.

De rentes bij een verhuurhypotheek zijn in 2023 fors toegenomen. Doordat de reguliere aflossingen laag zijn, blijven de financieringslasten acceptabel. Daarnaast betaal je met een verhuurhypotheek via Financiering-Bedrijfspanden geen afsluitkosten bij de vastgoedfinancier.

Kun je de volledige aankoopsom via een vastgoedfinanciering ontvangen?

Een vastgoedfinanciering aanvragen voor de aankoop of verbouwing van een zakelijk pand is onmogelijk. Bij de aankoop van vastgoed is belangrijk rekening te houden dat er maximaal tussen de 65% en 80% van de aankoopwaarde/ taxatie gefinancierd zal worden. Dit betekent dat je de overige kosten (incl. kosten koper) zelf moet inleggen.

Voordat je op zoek gaat naar vastgoedfinanciers, is het daarom eerst belangrijk om te weten hoeveel eigen geld je kunt inleggen. Via de calculator op onze website heb je in één oogopslag inzichtelijk hoeveel je kunt lenen, welk rentetarief daar tegenover staat, wat de globale maandelijkse kosten zijn en wat je ongeveer zelf moet inleggen aan eigen geld. Probeer het zelf en verstuur je aanvraag, dan krijg je ook vrijblijvend advies van ons hierin.

De juiste vastgoedfinancier vinden voor jouw volgende project

Bij de aankoop van vastgoed of een bedrijfspand loop je misschien vast op de aanvraag van de hypotheek. Het is een dagtaak om de verschillende vastgoedfinanciers met elkaar te vergelijken en te achterhalen welke partij de beste voorwaarden biedt. Als je eigen ondernemer bent, is een bedrijfsplan nodig om een financiering te krijgen. Ook worden er vaak een hoop documenten gevraagd, waaronder jaarrapporten, tussentijdse cijfers, een recente IB-aangifte en NRVT-taxatie. Als je de ‘taal van de banken’ niet spreekt, is het lastig om zo’n financieringstraject van de grond te krijgen.

Dit is de kracht van Financiering-Bedrijfspanden. Wij werken onafhankelijk samen met banken en alternatieve vastgoedfinanciers. Op basis van jouw wensen en behoeften selecteren we verschillende partijen en vergelijken we de voorwaarden. We geven advies rondom vastgoedfinancieringen op basis van jouw persoonlijke situatie en helpen jou met de aanvraag ervan. We ontvangen géén commissie over financieringsproducten. Daardoor kunnen we jou eerlijk en onafhankelijk advies geven.

Wil je de juiste vastgoedfinancier voor jouw project vinden? Kies je voor Financiering-Bedrijfspanden, dan kies je voor de volgende zekerheden:

  • Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;
  • Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;
  • Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;
  • Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;
  • Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Benieuwd of jouw financieringswens haalbaar is? Bereken je verwachte financiering en laat je vrijblijvend door ons adviseren.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.